Menu Zavřít

Komentář: Konec energetiků v Čechách (i na Moravě)

27. 5. 2018
Autor: Profimedia.cz

Senátoři mohou svým dobře míněným návrhem silně zkomplikovat život distributorům elektřiny, plynu a tepla.

Cesta do pekel bývá dlážděna dobrými úmysly a tentokrát se díla ujal senátní návrh novely energetického zákona, který zčásti přenáší náklady na přeložky elektrických vedení, plynovodů a rozvodů tepla z žadatele na majitele infrastruktury. Je napsaný tak nešťastně, že by mohl vést až k úplnému rozvratu české energetiky. Za návrhem stojí 21členná skupina senátorů v čele s Jitkou Seitlovou. Celkem logicky argumentuje četnými případy, kdy v podzemí umístěné potrubí komplikuje majiteli stavební parcely stavbu rodinného domku.

Distributor sice své zařízení za nějaký čas přesune jinam, ale žadateli za to pošle fakturu na 50 až 100 tisíc korun.

Návrh je podle kritiků ale tak nešikovně napsaný, že by každý majitel pozemku mohl pod záminkou plánovaných úprav stavby, terénních úprav či plánované výstavby donutit distributora energie k přeložce vedení. Všechny náklady by nesla energetická společnost.

Samozřejmě, že není nic příjemného, když komukoli z nás elektrické vedení či potrubí s širokým ochranným pásmem komplikuje život a znehodnocuje pozemek.


Dráty vysokého vedení mohou ovlivňovat metabolismus rostlin. Přečtěte si více:

Neviditelná hrozba? Mobilní technologie škodí přírodě, varují ochránci před sítí 5G

 Elektromagnetické záření z vysílačů mate orientační smysl ptáků


Jenže podobně, jako je někdo chudý, nemocný, ošklivý či malý, tak na jiné vyšla ta smůla, že mají na svém pozemku energetickou infrastrukturu. Je to nepříjemná, ale nutná podmínka, abychom všichni měli přístup ke spolehlivým dodávkám elektřiny, plynu a tepla.

Na odběru energie ze sítě jsme závislí zatím všichni s výjimkou jistého počtu bezdomovců. Doba, kdy se první odvážlivci odpojí od sítě a spolehnou se na solární panely a baterie, je zatím daleko. Takže nic naplat, stále jsme závislí na připojení k síti a stále musíme odebírat elektřinu a plyn od těch zlých a lakomých energetiků.

Přečtěte si také:

Uhni, uhlí. Ve finančních ústavech roste odpor vůči fosilním palivům

EPH jako most. Křetínský chce vykrývat období přechodu na zelenou energetiku

EBF24

Miliardář Tykač porcuje mostecké doly: obchod s uhlím převádí na lichtenštejnskou firmu

 Povrchový důl ČSA


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).