Menu Zavřít

Konec jedné éry: Rusko splatí poslední dluh ze sovětských dob

21. 3. 2017
Autor: ČTK

Rusko vyrovná poslední dluh z dob Sovětského svazu, a to tím, že vyplatí Bosně a Hercegovině 125 milionů dolarů (asi 3,1 miliardy Kč).

Bosenský ministr financí podle agentury AP uvedl, že díky dnes uzavřené dohodě se Bosna stane jedinou z bývalých jugoslávských republik, které Rusko splatí dávný dluh v hotovosti.

Podle ruského internetového listu Gazeta.ru má být dluh uhrazen do 5. května, podle AP do konce května, přičemž vše závisí na tom, jak rychle bosenský parlament dohodu ratifikuje.


Přečtěte si:

Do Ruska se vracejí západní investice

Interiér obchodu IKEA v ruské Samaře


Rusko v roce 1993 uznalo odpovědnost za sovětský dluh vůči bývalé Jugoslávii, který dosahoval 1,3 miliardy dolarů. Vznikl hlavně dovozem spotřebního zboží. Ostatním jugoslávským republikám Moskva dluh splácela hlavně ve zboží a službách.

V současnosti ruský stát dluží v zahraničí asi 50 miliard dolarů, poznamenala Gazeta.ru. Dluhy Sovětského svazu se v roce jeho rozpadu, tedy v roce 1991, odhadovaly na téměř 68 miliard dolarů. V roce 1994 ruská centrální banka odhadla tuto sumu i s úroky na 104,5 miliardy dolarů. Většinu se podařilo splatit v letech, kdy mělo Rusko zajištěné příjmy díky vysokým cenám ropy na světových trzích.

EBF24


Z Ruska čtěte více:

Rusko nesnižuje těžbu ropy, jak se dohodlo s kartelem OPEC

Rusko hledá kosmonauty, kteří poletí na Měsíc

Svéráz Putinovy ekonomiky. Chod udržují migranti

Výstavba dálnice mezi Moskvou a Petrohradem.


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).