Menu Zavřít

Konec pirátů internetu

24. 9. 2004
Autor: Euro.cz

Telekomunikace

PRAHA (oh) – Více než čtyři tisíce korun za hodinu vytáčeného internetového připojení. Až na tolik se může vyšplhat účet za připojení na internet prostřednictvím modemu v případě přesměrování na vyšší tarif, takzvaný dialer. Stačí, aby uživatel počítače při nabíhání internetové stránky či otevírání obrázku,nebo programu klikl na tlačítko či reklamní banner, který spouští finanční lavinu. Počítač se odpojí od čísla začínajícího 971 s tarifem 20 korun za hodinu a ihned připojí na nové číslo s předvolbou 976. To je však tarifikováno mnohem vyšší sazbou, výjimkou není sazba 57 korun za minutu. Účet za telekomunikační služby jedinou hodinu pak může být vyšší než například za rok.
Dominantní operátor pevných linek, Český Telecom (ČTc), však podle informací týdeníku EURO předložil Asociaci provozovatelů veřejných telekomunikačních sítí (APVTS) návrh, jak „internetové pirátství“ řešit. Návrh kromě jiného počítá s tím, že se před každým připojením na linku 976 uživateli zobrazí podmínky připojení včetně sazby za minutu telefonního spojení a tlačítka „souhlasím“, bez jehož potvrzení bude spojení do 60 vteřin ukončeno. Podle návrhu by také celková cena jednoho připojení pro koncového uživatele měla činit maximálně dva tisíce korun.
Návrhem se minulý týden v pátek zabývala projektová komise APVTS vedená Miroslavem Řezníčkem. „Návrh, který máme na stole, je životaschopný. Rádi bychom v tomto směru vymysleli jakýsi průmyslový předpis či prováděcí standard, aby bylo problémům s přesměrováním v budoucnu zamezeno. Zatím je možné konstatovat, že přístup klíčových členů asociace, tedy největších operátorů, je založen na pragmatickém chování. Věřím, že se dohodneme,“ řekl Řezníček týdeníku EURO. Reálné výsledky by se prý mohly do praxe dostat v průběhu dvou až tří měsíců. „Od Nového roku bychom mohli mít něco v ruce,“ dodává Řezníček.
Český Telecom vloni řešil více než dva tisíce reklamací podvedených uživatelů internetu, průměrná výše reklamované částky dosáhla pěti tisíc korun. Za necelých devět měsíců letošního roku si u operátora na vysoký účet za připojení na internet stěžovaly téměř dvě tisícovky klientů.

Kdo si kolik ukousne?
Rozdělení 57 korun z minutového připojení při přesměrování

CIF24

  • Český Telecom 8
  • Alternativní operátor/ISP + poskytovatel služeb 49

Pozn.: částku 49 korun si mezi sebou rozdělí alternativní operátor či poskytovatel internetového připojení společně s poskytovatelem služeb se zvláštním tarifem
Pramen: ČTc

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).