Menu Zavřít

Konec protiruských sankcí? Až se vyřeší Sýrie a Ukrajina, vzkazuje Trump

9. 7. 2017
Autor: čtk

Spojené státy nepočítají s uvolňováním protiruských sankcí, dokud nebudou vyřešeny problémy kolem Sýrie a Ukrajiny, uvedl americký prezident Donald Trump. Dodal, že při setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem na summitu skupiny zemí G20 se o sankcích nediskutovalo.

„Sankce se na mém setkání s prezidentem Putinem neprojednávaly. Nic nebude učiněno, dokud nebudou vyřešeny problémy kolem Ukrajiny a Sýrie,“ napsal Trump. Uvedl také, že je na čase pokročit v konstruktivní spolupráci s Ruskem. Upozornil, že se již podařilo sjednat příměří na jihozápadě Sýrie, které dnes vstoupilo v platnost.

Americký prezident potvrdil, že Putin během setkání na summitu G20 v Hamburku důrazně popíral, že by Moskva jakkoli zasahovala do loňských prezidentských voleb v USA. Neuvedl však, zda Putinovu tvrzení věří. Ve svém příspěvku na twitteru pouze napsal, že “(svůj) názor již poskytl“. Agentura AP uvedla, že Trump se v minulosti vyslovil v tom smyslu, že Rusko pravděpodobně bylo zapleteno do zásahů hackerů do amerických voleb, ale že do nich byly zřejmě zapleteny také další země.

Putin v sobotu prohlásil, že při setkání nabyl dojmu, že Trump jeho tvrzení přijal. „Pokládal tvrdé otázky a já jsem na ně odpovídal. Zdálo se mi, že ho ty odpovědi uspokojily,“ uvedl ruský prezident.

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson, který se páteční schůzky Trumpa s Putinem zúčastnil, dnes uvedl, že on ani Trump od Putina nic jiného než popření zásahů do amerických voleb neočekávali. Na otázku, zda Trump Putinovo vysvětlení akceptoval, však podle AP neposkytl přímou odpověď. Prohlásil, že nevěří, že se Spojené státy a Rusko někdy shodnou na tom, co se skutečně stalo.


Putin tvrdí, že sankce nejsou hlavní problém.Čtěte více

 Ruský prezident Vladimir Putin


Trump dnes na twitteru také uvedl, že s Putinem diskutoval o možném vytvoření jednotky zaměřené na kybernetickou bezpečnost. Tento nápad však ostře kritizovali někteří republikáni, podle nichž Moskva není důvěryhodným partnerem.

„Není to nejhloupější nápad, jaký jsem kdy slyšel, ale má to k tomu dost blízko,“ řekl republikánský senátor Lindsey Graham. „Spolupráce s Putinem na jednotce pro kybernetickou bezpečnost je něco jako spolupráce s (prezidentem Sýrie Bašárem) Asadem na jednotce chemických zbraní,“ prohlásil další republikánský senátor Marco Rubio.

WT100

Nápad podrobil kritice i významný demokratický kongresman Adam Schiff, který je členem výboru Sněmovny reprezentantů pro zpravodajské služby. „Pokud by toto byl ten nejlepší způsob, jak si chránit volby, to už bychom rovnou mohli poslat naše volební urny do Moskvy,“ prohlásil.

Čtěte také:

Evropská unie prodloužila protiruské sankce. Pokračuje v "politice neuznání"

Němci před volbami staví zeď proti ruskému medvědovi

Sankce za sankce. Rusko chystá odvetu proti USA


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).