Menu Zavřít

Konec škrcení zelené energetiky. Stát dokončuje novelu zákona o podporovaných zdrojích

16. 10. 2018
Autor: čtk

Těsně před dokončením je dlouho vyhlížená novela zákona o podporovaných zdrojích energie, kterou připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Ještě v tomto roce ji mají úředníci poslat do meziresortního připomínkového řízení. Podle zjištění týdeníku Euro přináší několik novinek - aukce pro nové obnovitelné zdroje, podporu pro biometan i výhodnější podmínky pro výrobu „zeleného“ tepla a pro rekonstruované energetické zdroje.

Cílem novely je nastavit výhodnější podmínky pro obor zelené energetiky, a přispět tak ke splnění klimatických cílů Evropské unie do roku 2030. Nyní je rozvoj oboru fakticky zastaven. Změnu má přinést zavedení aukcí, v nichž dostanou šanci ti investoři, kteří se spokojí s nejnižší provozní dotací u nových větrných, vodních a geotermálních elektráren či zdrojů na biomasu.

V praxi se však může stát, že žádné aukce v Česku nebudou. Dávají totiž smysl jen v případě, že záměrů v oblasti zelené energetiky je nadbytek. Pokud tomu tak není, Evropská komise členským zemím doporučuje i pro větší elektrárny od jedné megawatty výše zavádět raději jednotně stanovené bonusy k tržní ceně elektřiny.

Zásadní novinkou bude také zavedení zvýhodněných výkupních cen pro biometan dodaný do plynovodní sítě. Nová pravidla by měla motivovat vlastníky bioplynových stanic, aby v době, kdy je elektřiny v síti nadbytek, raději prodávali ekologickou náhražku zemního plynu.

Otevírá se tím i možnost využití biometanu k pohonu vozidel na stlačený plyn CNG. Změnit se má i přístup státu k rekonstrukci starších elektráren. Dnes majitel riskuje, že mu Energetický regulační úřad odebere nárok na zvýhodněnou výkupní cenu vyrobené energie. Novela zákona umožní, aby vlastník „zeleného“ zdroje po rekonstrukci pobíral podporu po dalších dvacet let.

Čtěte také: Evropa se chystá obrátit naruby finanční svět. Důležité nemají být výnosy, ale ekologičnost investic

 Banky pod zelenou kuratelou, ilustrační foto

Dále čtěte:

Uhni, uhlí. Ve finančních ústavech roste odpor vůči fosilním palivům

MMF24

Melouni všech zemí, spojte se. Energetická politika míří k marxismusu-leninismu

Bionafta a jiné bioomyly: paliva, která často devastují životní prostředí

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).