Menu Zavřít

Konec sólisty

12. 5. 2006
Autor: Euro.cz

Stíhanému podnikateli pomohla Appian Group a spolupráce se má prohloubit

Patrně největší privátní majitel pozemků v Praze a okolí,Miloš Červenka si po dvou měsících za mřížemi opět užívá svobody. Z pankrácké vazební věznice vyšel 5. května o pár kilogramů hubenější. Ne že by tento muž obviněný z podílu na korupci policisty (EURO 11,14,16, 17/2006) trpěl nedostatkem stravy či nechutenstvím. Ve vězení, jak říká, vařili dobře a nikdy nepropadl trudomyslnosti, jde prý o důsledek záměrné změny životosprávy. Červenka se nerozhodl jen zhubnout, odhodlal se i ke změně svého byznysu, lépe řečeno své role v něm.

Převod pozemků na firmy.

U realit chce setrvat, ale už nebude tolik „vyčuhovat“, jeho jméno v katastru nemovitostí nemá být tak frekventované. Nechce se majetku zbavit, ale převede ho na nové firmy, v nichž si zachová určitý vliv. Nebude však už jediným vlastníkem, jako je tomu dnes u developerské společnosti MCA .
„Pro banky je obtížné financovat fyzickou osobu. Standardní model je takový, že pozemky v jednotlivých lokalitách vlastní příslušné projektové společnosti,“ řekl realitní magnát týdeníku EURO a dodal: „Etapa otce zakladatele skončila. Nejsem už sám schopen pracovat na pětatřiceti projektech a pronikat do jejich detailů. Myslím, že ani nejsem příliš dobrý denní manažer, navíc mě to nikdy moc nebavilo, cítím se silný spíše v oblasti strategických koncepcí. Přišla etapa profesionalizace managementu. Hledáme pro MCA nového výkonného ředitele, který by byl mezinárodní personou.“

MMF24

Dva pilíře a jeden uprostřed.

K restrukturalizaci by podle něj došlo bez ohledu na jeho vazbu. Započal s ní už loni ve spolupráci s několika poradci. Výsledkem transformace má být struktura, kde na jedné straně budou servisní společnosti (developerská firma, firma zabývající se „land“ developmentem, firma na správu majetku a správu pozemkových aktiv) a vedle toho větev projektových firem, které budou vlastnit nemovitý majetek v jednotlivých pražských lokalitách, jako je Újezd u Průhonic, Trojmezí a Slivenec a postupně i v dalších místech České republiky a v zahraničí. Projektových a servisních subjektů by ve výsledku mělo být asi dvacet. MCA má zůstat uprostřed jako určitý garant standardů a součinnosti skupiny. Vlastnická struktura projektových firem nebude identická, má odpovídat velikosti developerského projektu a předpokládaným nákladům.

Přítel v nouzi.

Červenkovy projekty byly dosud financovány PPF Bankou, v jejíž prospěch byly jeho pozemky zastaveny. To se teď změnilo. „Proběhlo kompletní přefinancování. Všechny úvěry splatné v letech 2007 a 2009 jsem splatil předčasně. Použil jsem na to peníze skupiny Appian Group,“ uvedl Červenka. Skupina Appian patrně nebude jen finančním partnerem. „Zvažujeme všechny možnosti spolupráce. Appian se v době mého pobytu ve vazbě přes veškerá rizika zachoval jako nesmírně seriózní partner. Jen díky němu se nám podařilo situaci stabilizovat. Ta důvěra a zkušenost je velice důležitá, abychom spolupráci mohli ještě výrazně prohloubit,“ nemůže si Červenka vynachválit Appian.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).