Menu Zavřít

KONEC SPORŮ O JMÉNO LIKÉRU

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Becherovka

Po více než čtyřiceti letech skončily známkoprávní spory o Karlovarskou Becherovku. Francouzský koncern Pernod Ricard, který je jedním z jejích vlastníků, totiž koupil od švýcarsko-německé společnosti Uderberg její dceru Johann Becher. Ta vlastní práva ke značce Becherovka, Becher a Karlsbader Becher v Německu a v desítkách dalších zemí.

Nikdo však nechce zveřejnit, za jakou cenu Pernod Ricard německou firmu získal. Podle dalšího ze spoluvlastníků Karlovarské Becherovky Karla Schwarzenberga jde o podstatně nižší sumu než dvě miliardy korun, za něž Salb od státu koupil podíl v likérce. „Firmu Johann Becher následně prodá Pernod Ricard Karlovarské Becherovce za stejnou cenu, za kterou ji koupil, dodal Schwarzenberg.

Západočeské likérce tak už nic nebrání ve vývozu Becherovky do celého světa, především však do Německa, Rakouska a Švýcarska. Výroba německé Becherovky se přesune z Berlína do Karlových Varů. Představitelé likérky tím splnili největší privat izační závazek a jsou díky tomu přesvědčeni, že se jim podaří navýšit výrobu likéru o 47 procent na 125 tisíc hektolitrů ročně.

Společnost loni vyrobila asi osm a půl milionu litrů bylinného likéru, což představuje meziroční propad o dvanáct procent. Celkem Karlovarská Becherovka loni utržila 709,2 milionu korun, tedy o třináct procent méně, a vydělala 85,5 milionu Kč čistého. Export lihovin v minulém roce tvořil asi třináct procent z tržeb.

CIF24

Hlavním vlastníkem společnosti je s asi třiceti procenty firma Salb, která ještě pod jménem Value Bill zvítězila v privatizačním souboji. Firmu vlastní z dvaceti procent Karel Schwarzenberg a po čtyřiceti procentech mají Pernod Ricar d a tuzemská Patria Finance.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).