Menu Zavřít

Konec utajených miliard. Úřady získají seznam majitelů kont

6. 3. 2016
Autor: Michael Tomeš, E15

Češi mají na zahraničních kontech schované desítky miliard korun. Skrývání peněz však už brzy skončí. Může za to nová směrnice, kterou přijala Evropská rada ke konci loňského roku.

Dosud si mohli být majitelé bankovních kont v zemích, jako je například Lichtenštejnsko či Monako, jistí, že data o jejich zahraničních účtech nikdo úřadům v Česku nesdělí. Namísto toho banky poslaly do příslušných zemí daň z úroku na těchto vkladech.

Srážkovou daň bude Česká republika inkasovat naposledy za rok 2017. „Státy, které aplikují srážkovou daň, již budou poskytovat automatickou výměnu informací dle Globálního standardu OECD a v rámci Evropské unie dle Směrnice Rady 2011/16/EU,“ uvedla pro týdeník Euro Petra Petlachová, mluvčí Generálního finančního ředitelství. Jinými slovy úřady získají seznam majitelů kont včetně sumy na těchto účtech.

Bankovní tajemství končí

Loni inkasovalo Česko na srážkové dani za rok 2014 celkem 96,4 milionu korun. Výše srážkové daně je v současné době pětatřicet procent. Čtvrtinu z daně si nechává stát, ve kterém banka „tajné konto“ poskytuje, zbytek pošle do země, ze které pochází majitel konta. Celkovou výši vkladů, které mají Češi na tajných kontech v zahraničí, lze odhadovat jen velmi zhruba.

V roce 2014 činila hodnota tříměsíční mezibankovní sazby Euribor 0,21 procenta. Pokud by banky úročily utajené vklady o něco štědřeji – například sazbou 0,41 procenta – znamenalo by to, že Češi mají v zahraničí téměř devadesát miliard korun. Od roku 2018 tedy majitelé těchto účtu sice ušetří, neboť už daň nebudou muset platit, ovšem zároveň už nebudou smět být v utajení.

Celý článek najdete v pondělním vydání týdeníku Euro


Finanční úřady zkoumají data Čechů s účty v HSBC

EU a Švýcarsko podepsaly dohodu, která má zamezit daňovým únikům

ebf - tip - debata

Vláda schválila registr bankovních účtů, uložené častky neukáže

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).