Menu Zavřít

Konec zlatých časů

29. 10. 2004
Autor: Euro.cz

Hospodářské výsledky bank

WT100

PRAHA (tos) - Zdá se, že strmé meziroční nárůsty ziskovosti mají tuzemské banky již za sebou. Letošní výsledky za třetí čtvrtletí se oproti loňským u velkých bank liší jen o jednotky procent, a to oběma směry. Z první čtveřice bank, která svoji bilanci představila, si jen dvě oproti loňsku polepšily.
S výsledky zatím povinně seznámily své akcionáře a veřejnost jen banky veřejně obchodované - Komerční banka a Česká spořitelna (na pražské burze se obchoduje s její mateřskou Erste Bank). Dobrovolně tak učinila HVB Bank a Živnostenská banka. Ostatní nemusejí spěchat. Podle zákona jsou banky povinny hospodářské výsledky zveřejnit do šesti týdnů po skončení čtvrtletí - mají tedy ještě čas do poloviny listopadu. Všechny banky se pochlubily růstem své provozní výkonnosti, začaly podstatně více vydělávat především díky nárůstu objemu poskytnutých úvěrů.
Komerční banka vykázala za prvních devět měsíců letošního roku podle mezinárodních standardů pro finanční výkaznictví nekonsolidovaný čistý zisk ve výši 5,6 miliardy korun. Meziroční pokles čistého zisku o šest procent ovlivnilo především loňské jednorázové rozpouštění opravných položek a prodej společnosti CAC Leasing. Bilanční suma Komerční banky poklesla meziročně o dvě a půl procenta na 432,8 miliardy korun.
Česká spořitelna je meziročně ziskovější. Její nekonsolidovaný čistý zisk podle český účetních standardů vzrostl o tři procenta na 5,725 miliardy korun. Bilanční suma spořitelny se snížila o jedno procento na 488,5 miliardy korun především v důsledku snížení závazků z repo operací vůči vládním institucím.
Nejrazantněji, o 28 procent, vzrostl zisk HVB Bank. Ta dosáhla za tři čtvrtletí čistého zisku 1,07 miliardy korun. Bilanční suma HVB Bank se zvýšila o 20,6 procenta na 155,9 miliardy korun. „Nárůstu čistých úrokových výnosů oproti třem čtvrtletím minulého roku banka dosáhla především díky snížení úrokových nákladů při zachování stejné úrovně úrokových výnosů. Ke zvýšení čistých neúrokových výnosů došlo v letošním roce vzrůstem čistých výnosů z poplatků a provizí a výsledku z obchodování,“ prozradila recept na růst ziskovosti mluvčí banky Petra Kopecká.
Nejhůře podle doposud publikovaných výsledků dopadla Živnostenská banka, jejíž zisk poklesl o 26,5 procenta na 149 milionů korun. Bilanční suma se zvýšila o 2,5 procenta na 48,7 miliardy korun, objem poskytnutých úvěrů mírně klesl na 24 miliard korun, objem vkladů vzrostl o čtyři procenta na 38,6 miliardy korun. Náklady Živnobanky stouply o 15 procent na 937,6 milionu korun, výnosy se zvýšily o 7,7 procenta na 1,15 miliardy korun.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).