Menu Zavřít

KONKURENCE PRO MURDOCHA

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Vivendi a Pathé

Francouzský koncern Vivendi se hodlá sloučit s filmovou skupinou Pathé. Aniž je to na první pohled zřejmé, pokračuje strategická bitva o ovládnutí evropského trhu s digitálním televizním vysíláním. Díky Pathé totiž Vivendi získává významných sedmnáct procent v britském BSkyB, ovládaném magnátem Rupertem Murdochem.

Cena akcií seskupení Pathé koncem loňského roku spadla ke dnu. V tu chvíli vstoupil do hry významný francouzský finančník Vincent Bolloré, podle novinářů finanční kanibal, který ovládá velké trhy v Africe a který ví, kam a kdy investovat. Ten nakoupil na burze 20 procent akcií Pathé, které vyrábí a distribuuje filmy a televizní programy. Také francouzská televizní sta nice TF1 se pokoušela o nepřátelský vpád do Pathé získáním devíti procent jeho akcií.

V reakci na tento útok se francouzská placená televize Canal+ a její hlavní akcionář skupina Vivendi rozhodly koupit dvacetiprocentní podíl Bollorého, čímž zvýšili svůj podíl v Pathé na 29,8 procenta a donutili tím TF1 odstoupit ze hry. J e třeba dodat, že Bolloré zavětřil možnost brzkého zisku a do Pathé pravděpodobně stejně nechtěl více zasahovat. Proto jen čekal, u kterého kupce svou investici lépe zhodnotí. Ze hry potom odešel.

Správní rady Vivendi a Pathé se vzápětí domluvily na tom, že „akcionářům obou společností představí projekt fúze firem Vivendi a Pathé a vydaly o tom v druhém červnovém týdnu společnou tiskovou zprávu. Valné hromady obou společ ností jsou plánovány na září.

Podle záměru by Vivendi, vedená Jean-Marie Messierem, měla pohltit skupinu Pathé výměnou tří akcií Vivendi za každé dvě akcie Pathé. Po takovém spojení se Pathé stane nejdůležitějším akcionářem Vivendi, i když v tomto koncernu bude vlastnit po uhá dvě procenta. Dosud měl mezi roztroušenými akcionáři Vivendi hlavní slovo Canal+, ale ten bude v rozšířené skupině ovládat jen 0,6 procenta. Story však nekončí, protože majetek Pathé pod křídly Vivendi nezůstane celý. Bohatý šéf Pathé, finančník Jérome Seydoux, odkoupí od Vivendi zpět prostřednictvím své rodinné společnosti Fornier všechna aktiva Pathé ve filmovém průmyslu, dále tématické te levizní kanály Voyage a Pathé Sport, stejně jako podíly ve francouzském deníku Libération a ve fotbalovém klubu Olympique Lyonnais. Přestavěné skupině pak nechá jméno Pathé. Narozdíl od té původní však nebude obsahovat divizi placeného televizn ího vysílání prostřednictvím satelitu. Tuto si jako jedinou ponechá Vivendi.

A Jérome Seydoux bude se svým rodinným impériem opět nezávislý, aniž by musel sáhodlouze stahovat akcie z burzy a napjatě sledovat jejich cenu. I výhra Vivendi je jasná. Sedmnáctiprocentní podíl v BSkyB získá za necelých sedm miliard franků, zatímco jeho tržní hodnota se pohybuje mezi patnácti až šestnácti miliardami franků. Pro úplnost: Vivendi spolknutím Pathé navýší svůj kapitál o dvanáct miliard. Dosavadní šéf Pathé následovně odkoupí zmíněné aktivity Pathé za 3,4 miliardy franků.

MMF24

„Každý bude hrát svou roli: Pathé v kině a my v placené televizi, prohlásil Pierre Lescure, prezident Canal+, jehož hlavním akcionářem je Vivendi. Pod Canal+ přesune Vivendi dvacetiprocentní podíl v CanalSatellite, což je část oné divize, kterou získal od Pathé. Samotný Canal+ tento podíl navrší na svých již 70 procent v CanalSatellite. Druhou část této divize tvoří sedmnáctiprocentní podíl v britské placené televizi BSkyB. Ve svazku těchto britských televizních kanálů zatím vládne se 40procentním podílem australsko-americký mediální magnát Rupert Murdoch. Skupina Vivendi teď počítá s tím, že bude vedle Murdocha nepřehlédnutelným aktérem na poli evropské placené televize. Nejen proto, že má nezanedbatelný podíl v BSkyB, ale i pro svou účast na kapitálu Canal+. A v tuto chvíli se rozehrává nové dějství . Zatímco totiž na začátku roku skončilo jednání o fúzi Canal+ a BSkyB neúspěchem (EURO 10/99), „nové schéma přináší nové možnosti , zdůraznil šéf Vivendi Messier.

„Tato smlouva (mezi Pathé a Vivendi) je příležitostí pro větší internacionalizaci vztahů mezi telekomunikacemi, internetovým sektorem a světem placené televize, a tudíž i naší příležitostí k tomu, abychom se stali skutečně multi medálním operátorem, vysvětlil Messier, nadšený zastánce spojování rozličných komunikačních prostředků. Mezi britským a francouzským impériem by tak mohlo dojít k rozdělení digitálního televizního trhu. Zatím se ještě neví, jak se k tomuto plánu postaví Italové, na které se Murdoch obrátil po svém neúspěchu ve Francii z počátku roku.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).