Menu Zavřít

Konopný byznys kvete: českou Panax Pharma kupují Australané

20. 12. 2016
Autor: CC:(CC BY 2.0)/Mark/flickr.com

Australská společnost MGC Pharmaceuticals oznámila převzetí české firmy zabývající se výzkumem a výrobou léčiv z konopí Panax Pharma.

Česká společnost se sídlem v Praze se zabývá vývojem a výrobou léčiv na konopné bázi. Ačkoli už australská strana oznamuje převzetí, podmínky nejsou známy. Prodejní cenu určuje proces due dilligence. Další části dohody však jsou veřejné.

55 procent hodnoty akvizice má australská firma uhradit formou investice do rozvoje české firmy ve výši zhruba 19 milionů korun. 25 procent získá za nespecifikovanou částku. Zbylých dvacet procent mohou Australané odkoupit během tří let za minimálně 16,2 milionu korun.

Podle Australanů dojde akvizicí také k rozvoji spolupráce s Ústavem experimentální botaniky v Praze. Českého partnera považuje za přední ústav v rostlinné biologii, genetice, fyziologii a biotechnologii. Firma oceňuje také zhruba kilometr čtvereční výzkumné plochy, kterou česká akvizice vlastní.

Vývoj hodnoty akcií MGC Pharmaceuticals  investing.com : hodnota akcií Zdroj: investing.com

KL24

Panax Pharma má navíc všechny bezpečnostní i technologické certifikáty, potřebné pro pěstování lékařské marihuany, kterou stát aktuálně obstarává. Web Euro.cz nedávno informoval o odkupu slovenské Hemp Industies rovněž australskou společností Creso Pharma. Ta bude pod Tatrami pěstovat technické konopí, jehož výtěžky chce prostřednictvím firmy Medi-In distribuovat v Česku. MGC Pharmaceuticals se zaměřuje na investice na trzích s potenciálem rozvoje konopného byznysu.

Čtěte také:

Elkoplast zvažuje žalobu na stát. Neprodanou marihuanu chce darovat

Šance pro pěstitele. Stát hledá nového dodavatele konopí

Nevyhrál jen Trump. Tři státy USA schválily rekreační užívání marihuany


  • Našli jste v článku chybu?