Komunisté si z velkého mutějovického statku udělali centrálu JZD. Dnes už ale traktory ani pluhy na dvorku neuvidíte.
Stojí tu velká zastřešená pergola, kde byste během prázdninových víkendů stěží našli volný stůl. Teď je však leden a celé Poddžbánsko odpočívá. Stejně tak prázdné chmelnice v kopci nad vesnicí, kde místo zelených štoků vlají v konstrukcích jen kusy černých igelitů.
Poddžbánský pivovar v Mutějovicích se do zimního spánku neuložil. Tomáš Lep tu musí dbát na to, aby v restauraci nedošlo pivo a lidé měli stále na výběr.
„Do budoucna plánujeme rozšíření, nejdřív potřebujeme třetí káď do spilky, pak i nové tanky,“ popisuje Lep s tím, že hlavně v létě se dostávají na hranu. To tady měsíčně vyrobí osm várek po 1200 litrech, což je prý maximum možného.
V Mutějovicích začal Lep vařit v roce 2017, kdy pivovar, penzion i restaurace získaly nové vlastníky. „Udělali jsme tehdy pár změn, protože dřív bylo zdejší pivo sladší - změnilo se chmelení i hlavní kvašení,“ vysvětluje Tomáš Lep.
A i když původně ve středočeské obci s necelými osmi stovkami obyvatel fungovaly tři hospody, pivovarský výčep je dnes jedinou restaurací. Bez něj by se místní starousedlíci neměli kde scházet. I pro ně tu Lep udržuje čtyři kohouty, z nichž teče světlá desítka, dvanáctka, polotmavá třináctka Mourek a světlá čtrnáctka.
Nějaký výroční speciál si možná Lep připraví i na přelom letošního léta a podzimu, kdy Poddžbánský pivovar oslaví deset let od zahájení provozu. Právě na konci září 2009 tady věhlasný - a dnes už nežijící - sládek Vladimír Černohorský udělal jako zástupce dodavatele technologie první čtyři zkušební várky.
Když sladovost čpí
Návštěvu Mutějovic jsme završili ochutnávkou několika zdejších piv. Ty znají především tisícovky turistů a cyklistů, kteří se tu v teplých měsících zastavují na osvěžení. Ostatně to je hlavní smysl celého pivovaru.
Nejdřív jsme se zaměřili na Poddžbánskou kvasnicovou světlou 10°. Pivo se 4,5 procenta alkoholu voní po sladu (odebírají jej z kounických humen Karla Klusáčka), působí velmi lehkým dojmem a je ideálním doprovodem k obědům nebo na rychlé občerstvení po práci.
Otestovali jsme i to nejsilnější, co během naší návštěvy nabízel výčep - Poddžbánský speciál 14°. Světlé pivo je velmi hutné, čpí z něj - z vůně i chuti - sladovost.
Speciál působí plně a právě v těchto zimních dnech může být dobrým společníkem na večer. #
Poddžbánský pivovar Velká Strana 2, Mutějovice Sládek: Tomáš Lep Nabídka: spodně kvašená piva a speciály Prodej piva: v PET lahvích v pivovarské restauraci Co doporučujeme: hutný Poddžbánský speciál 14° Otevřeno: Ne-Čt 11.00-22.00, Pá-So 11.00-23.00
O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz