Menu Zavřít

Kouzelné slovo: bonus

27. 9. 2006
Autor: Euro.cz

PricewaterhouseCoopers

WT100

PRAHA (jaq) - Studie společnost PricewaterhouseCoopers (PWC) PayWell, které se zúčastnilo 142 společností, dospěla k závěru, že české podnikatelské subjekty stále více upřednostňují výkonnostní složky mzdy před garantovanými. „Prioritou řady společností zůstává nastavení či přehodnocení systému odměňování tak, aby podporoval naplňování firemní strategie a dosahování strategických cílů,“ uvádí manažerka PWC z oddělení poradenství pro lidské zdroje Martina Wolfová. Největší nárůst ve využívání výkonnostních složek byl zaznamenán u kategorie odborní pracovníci (81 procent proti 73 procentům firem v loňském roce) a administrativa (71 procent proti 63 procentům).
Oslovené firmy nejčastěji uváděly pětiprocentní nárůst mezd. Výkonnostní bonusy jsou ve stále větší míře aplikovány u všech kategorií pracovníků a naopak se snižuje počet společností garantujících třinácté, popřípadě i čtrnácté platy.
Studie dále uvádí, že nejlépe jsou odměňováni Pražané následováni Středočechy. Společnosti sídlící v Čechách platí svým zaměstnancům o poznání více než společnosti na Moravě. Bez započtení Prahy představuje tento rozdíl zhruba jedenáct procent. Z hlediska sektorů se mezi dvanácti konfrontovanými nejlépe daří zaměstnancům farmaceutických firem a bank, jejichž mzdy se i nejvíce zvedly. Zmíněné sektory nabízejí také nejvyšší nástupní platy pro středoškoláky i vysokoškoláky.
Podle výsledků studie PayWell roste počet zaměstnaneckých benefitů. Kromě výhod ve formě pracovních pomůcek (služební automobily, mobilní telefony) pokračuje trend v poskytování work-life balance benefitů, což jsou výhody, které zaměstnancům umožňují lépe zkombinovat soukromý a pracovní život. Jedná se například o pětitýdenní dovolenou nebo penzijní připojištění, které svým zaměstnancům poskytuje dvaaosmdesát, respektive sedmdesát procent firem. Naopak se dlouhodobě snižuje počet firem poskytujících svým zaměstnancům firemní půjčky (už jen 32 procent společností).

  • Našli jste v článku chybu?