Menu Zavřít

Kraje dostanou přidáno 28 miliard korun, stát zaopatří školství

24. 11. 2004
Autor: Euro.cz

Celkem 28 miliard korun by mělydostat kraje navíc z celostátního výnosu daní. Jde přitom jen opolovinu částky, kterou původně navrhovaly kraje po dohodě svládou. Zbytek si ponechá stát a bude jím financovat platypedagogů v regionech.

Rozhodla o tom dnes sněmovna, kdyžschválila novelu zákona o rozpočtovém určení daní.

Kraje nyní dostávají 3,1 procenta z celostátního výnosu daní.Vláda původně navrhovala, aby dostávaly 15,06 procenta. To bycelkem činilo zhruba 56 miliard korun, o jejichž užití by krajerozhodovaly samy. Sněmovna ale dnes stanovila, že kraje dostanouk volnému užití jen polovinu z uvedené částky, a to 8,92procenta. Druhou polovinu si ponechá nadále stát a bude jífinancovat platy pedagogů ve středním a speciálním školství.

Doposud tvoří většinu příjmů v krajích účelové dotace, sekterými regiony nemohou zcela svobodně hospodařit. Volně mohourozhodovat zhruba o 15 procentech svých financí. Předlohu musíještě projednat Senát a podepsat prezident.

Novelu dnes nakonec podpořila i ODS, a to navzdory tomu, žesněmovna nepodpořila její návrh, podle kterého by peníze do krajůsměřovaly s dodatkem, že musejí být využity právě na školství,respektive že „půjdou za žákem“. „Je to návrh, který je plněpodporován poslanci a hejtmany ODS,“ řekl ve sněmovně předsedaposlanců Vlastimil Tlustý.

CIF24

Nejvíce peněz dostanou kraje Středočeský, Moravskoslezský,Jihomoravský a Jihočeský, nejméně pak kraj Karlovarský a Praha.Zákon by měl vstoupit v účinnost počátkem příštího roku.

Zákon o zvýšení výnosů pro kraje sněmovna naposledyprojednávala 4. listopadu loňského roku. Kraje tehdy požadovalyvíce než 17 procent z daňových výnosů. Kritizovaly vládu za to,že nechává maximum financí na úrovni ministerstev pro činnosti,které již ze zákona vykonávají regiony. Sněmovna ale předlohuzamítla. Ministr financí Bohuslav Sobotka tehdy upozornil, ženení možné převést na kraje kompetence a majetek, ale neodpovídající finanční prostředky.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).