Menu Zavřít

Krásné nové stroje

23. 4. 2004
Autor: Euro.cz

ČSA

EBF24

PRAHA (foj) - Společnost České aerolinie rozjela obnovu svého leteckého parku. Ve středu 28. dubna předloží představenstvo dozorčí radě plány, jak bude nákup nových strojů uskutečněn, kolik jich bude a jakou částku hodlá firma na jejich pořízení vynaložit. „Na přelomu dubna a května chceme vypsat poptávkové řízení na obnovu střednětraťové flotily. Kontrakt s dodavatelem nových letadel hodláme uzavřít do konce letošního září,“ sdělil týdeníku EURO výkonný ředitel pro strategické plánování a rozvoj ČSA Jan Váňa.
O tom, kdo stroje za několik miliard korun ČSA dodá, se rozhodne mezi společnostmi Boeing a Airbus. „Pokud půjde vše podle plánu, první nová letadla budou pro naši firmu létat od léta příštího roku,“ sdělil Váňa. ČSA hodlají nahradit především dosluhující letouny tipu Boeing 737. „Trh neustále roste, chceme být u toho a nechceme si svůj podíl pouze udržet, ale naopak jej zvýšit. K tomu potřebujeme více letadel,“ zdůvodňuje Váňa snahu aerolinek urychleně obnovit a rozšířit leteckou flotilu. Nové stroje potřebuje společnost i z toho důvodu, že letadla B 737, jež v současnosti používá, se již nevyrábějí. „Sehnat v second handu starší letadla, která by vyhovovala našim standardům, je stále těžší, nejsou takřka k mání,“ tvrdí Váňa. Ještě letos však ČSA získají tímto způsobem pět „použitých“ B 737. Poté již přijdou nové letouny, které firma hodlá využívat nejen na svých pravidelných linkách, ale i při charterových letech. „Do roku 2014 chceme mít leteckou flotilu zcela obnovenou,“ dodal Váňa.
Vedení ČSA počítá s tím, že v letošním roce firma vydělá zhruba půl miliardy korun. Zisk by měl růst i do budoucna, o sto milionů korun ročně. Šéf ČSA Jaroslav Tvrdík akcionářům slíbil, že do tří let uhradí i kumulovanou ztrátu z minulosti ve výši 1,2 miliardy korun.
České aerolinie za první tři měsíce letošního roku přemístily zhruba o třicet procent více cestujících v porovnání se stejným obdobím loni. Firma zatím přepravila 821 tisíc lidí, za celý rok by to mělo být 4,4 milionu. Do roku 2006 chce společnost zvednout počet přepravovaných osob na 5,5 milionu a zvýšit svůj současný 48procentní tržní podíl na českém trhu na 55 procent. Koncem roku 2006 by měly ČSA létat do 78 destinací a flotila letadel by měla čítat 50 strojů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).