Menu Zavřít

Krátké zprávy

8. 2. 2007
Autor: Euro.cz

Reality

PPF a "nové město".

Peníze na projekt v hodnotě několika miliard korun, jenž počítá s výstavbou „městské části“ na jihovýchodě Prahy, by měla obstarat finanční skupina PPF. Podle Hospodářských novin zřejmě nahradí konkurenční Appian na pozici partnera společnosti MCA, která vznik sídelního centra připravuje. PPF přitom tento projekt, za nímž stojí podnikatel Miloš Červenka, již jednou financovala. Loni na jaře však Červenka, který strávil dva měsíce ve vazbě, začal spolupracovat s Appianem. V okolí Újezdu u Průhonic vlastní MCA zhruba milion metrů čtverečních.

Roden kastelánem.

Herec Karel Roden koupil zámek. Barokní sídlo Skrýšov nedaleko Příbrami, jež v 18. století přešlo do vlastnictví Lobkowiczů, ocenili realitní makléři oslovení tiskem na dvacet milionů korun. Nový zámecký pán chce údajně objekt rekonstruovat a v areálu chovat koně. K nemovitosti patří i menší rybářství se šesti rybníky. Časopis Story uvedl, že Roden usedlost zakoupil společně se dvěma partnery z rodiny Karpíškovy, jež zámek získala v restituci.

Neefektivní opravy.

Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) a Správa železniční dopravní cesty opravují i železniční stavby, u nichž je to ekonomicky neefektivní. Uvedl to NKÚ na základě kontrol z let 2004 až 2006 u celkem 38 staveb, na něž byly vynaloženy náklady téměř 38 miliard korun. „Dvacet akcí bylo z hlediska efektivity nevhodných, u další patnáctky nebyla efektivnost ani posuzována,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal. Kritika kontrolorů zahrnula i subjektivní výběr objektů a neprůhlednost výběrových řízení.

CIF24

Brněnské plány.

Pozemek Škrobáren Brno poblíž centra o výměře patnácti hektarů se mění na podnikatelský areál se sklady, kancelářemi a halami určenými pro lehkou výrobu. Komplex CTZone Brno staví za téměř tři miliardy korun developerská firma CTP Invest, jež podobné projekty plánuje v Plzni a Ostravě.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).