Menu Zavřít

Krátké zprávy

1. 2. 2007
Autor: Euro.cz

Energie

Čtyři miliardy do rafinerií

Petrochemický holding Unipetrol oznámil, že do zvyšování kapacit rafinerií Chemopetrolu a Česká rafinérské letos investuje asi čtyři miliardy korun. Provoz rafinerií bude kvůli jejich modernizaci zastaven na řadu týdnů ve třetím čtvrtletí roku.

Špalky daněné pěti procenty

Poslanecká sněmovna možná zařadí palivové dřevo do snížené, tedy pětiprocentní sazby daně z přidané hodnoty. Levněji by se mohly prodávat polena, špalky, dřevěné štěpky a piliny. Návrh poslanců ČSSD a KDU-ČSL sněmovna v prvním čtení podpořila.

Spor o Temelín se povleče

Český velvyslanec v Rakousku Jan Koukal neočekává rychlé vyřešení sporů s Rakouskem v otázce Jaderné elektrárny Temelín. Koukal to řekl ve vídeňské Diplomatické akademii při svém prvním veřejném projevu ve funkci velvyslance.

Nová sluneční elektrárna

Největší sluneční elektrárna v Česku byla otevřena v Bušanovicích na Prachaticku. Patří firmě Korowatt a dokáže zásobovat energií 172 domácností. Její maximální plánovaný výkon bude 600 kilowattů. Výstavba zařízení stála 85 milionů korun, na projekt přispělo téměř 30 miliony korun ministerstvo průmyslu a obchodu.

CIF24

Kolín už vytápí Dalkia

Společnost Dalkia ČR koupila 90,3 procenta akcií Elektrárny Kolín. Nákup akcií se uskutečnil v rámci výběrového řízení, které organizovala CA IB Corporate Finance. Po schválení transakce ÚOHS a na základě usnesení mimořádné valné hromady byli zástupci Dalkie jmenováni na konci ledna do statutárních orgánů společnosti Elektrárna Kolín.

  • Našli jste v článku chybu?