Menu Zavřít

Krátké zprávy

15. 11. 2007
Autor: Euro.cz

Energie

Litvínov opět v provozu

Petrochemická společnost Unipetrol RPA uvedla po dlouhé odstávce do provozu všechny výrobní jednotky. Česká rafinérská díky tomu mohla najet na plnou kapacitu výroby pohonných hmot. Nečekaně dlouhý výpadek rafinerie vedl k nedostatku motorových paliv na trhu. Zejména nafta proto v uplynulých týdnech významně zdražila.

ČEZ staví jadernou elektrárnu

Energetická společnost ČEZ se bude podílet na výstavbě a provozu třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Černavoda v Rumunsku. Jako jednoho z partnerů ČEZ v tendru vybrala státní firma Societatea Nationala Nuclearelectrica (SNN). Vybraní účastníci vytvoří se státní SNN společný podnik, který dokončí dva bloky s instalovaným výkonem 720 megawattů. Do provozu je chce rumunská strana uvést v roce 2014 a 2015 po zhruba pěti letech výstavby. Černavoda je jedinou rumunskou jadernou elektrárnou.

KL24

Ropné ložisko v Brazílii

Brazilská energetická společnost Petrobras objevila v nalezišti Tupi velké ložisko ropy a zemního plynu. Podle prvních odhadů by v něm mohlo být až osm miliard barelů ropy, což by byl největší nález v Brazílii. Ropa byla objevena ve velké hloubce v příbřežní pánvi Santos a svým složením patří mezi kvalitnější lehké typy, což je pro Brazílii ojedinělé.

OPEC těžbu nezvýší

Ministři kartelu ropných exportérů OPEC nebudou na nejbližším summitu jednat o těžebních limitech. Vyhlídky na to, že by kartel zvýšením produkce pomohl snížit nebývale vysoké ceny ropy, tím padly.

  • Našli jste v článku chybu?