Menu Zavřít

Krátké zprávy

29. 12. 2006
Autor: Euro.cz

Energie

Elektrárna na Berounce

ČEZ dokončil stavbu páté vodní elektrárny v západních Čechách. Vznikla za 47 milionů korun v areálu bývalé papírny na Berounce v Plzni-Bukovci. Nejmodernější zařízení svého druhu v ČR o výkonu přes 600 kilowattů začne dodávat elektřinu 4. ledna 2007.

RWE zneužila síly

Přední německá elektrárenská společnost RWE v loňském roce zneužívala své postavení na trhu a účtovala průmyslovým odběratelům nepřiměřeně vysoké ceny. Sdělil to německý kartelový úřad, podle něhož to RWE odůvodňovala náklady na povolení vypouštět oxid uhličitý. RWE obvinění odmítla.

KL24

Ministerstvo napájené sluncem

Ministerstvo životního prostředí zahájilo provoz solární elektrárny, která je přímo na střeše jeho budovy v Praze. Maximální výkon zařízení je 25 kilowattů, za rok by mělo vyrobit 21,3 megawattů. Aparát dodala firma Solartec z Rožnova pod Radhoštěm za 9,3 milionu korun.

Energie z mořského větru

Britská vláda odsouhlasila výstavbu obrovské větrné elektrárny na moři, která bude zásobovat asi třetinu londýnských domácností. Má být umístěna v ústí řeky Temže mezi Margate a Clactonem asi 20 kilometrů od pobřeží a bude zaujímat plochu asi 150 kilometrů čtverečních. Projekt, který dostal název London Array, má mít 341 turbín s celkovou kapacitou 1000 megawattů. Zakázku za 1,5 miliardy liber získalo konsorcium společností E.ON UK a Shell WindEnergy.

  • Našli jste v článku chybu?