Menu Zavřít

Kreml odmítl obvinění Spojených států, že pomáhá Kimovi se zbrojením

31. 7. 2017
Autor: ČTK

Rusko dnes vyjádřilo "velké znepokojení" nad nedávným novým severokorejským raketovým testem a odmítlo obvinění Spojených státlů, že spolu s Čínou přiživuje raketové a jaderné ambice Pchjongjangu. Pokusy Washingtonu svalit na Rusko odpovědnost jsou podle prohlášení ruského ministerstva zahraničí neudržitelné.

Pchjongjang v sobotu potvrdil, že uskutečnil další test mezikontinentální balistické rakety, který označil za „tvrdé varování“ pro Spojené státy. K větší aktivitě Číny vyzval následně americký ministr zahraničí Rex Tillerson. Čína společně s Ruskem podle něj nese za rostoucí hrozbu ze strany Severní Korei „zvláštní odpovědnost“.

„Vyzýváme všechny zainteresované strany, aby se zdržely jakýchkoli kroků, které mohou dál zesílit napětí,“ uvedlo ruské ministerstvo. „Pokusy představitelů Spojených států a řady dalších zemí přenést odpovědnost na Rusko a Čínu a bezmála vinit Moskvu a Peking z 'přiživování' raketových a jaderných ambicí KLDR jsou neudržitelné,“ praví Kreml v prohlášení.

KL24

Od amerických obvinění se už distancovala Čína. Ministr zahraničí Wang I odpovědnost za severokorejský armádní program odmítl a řekl, že řešení jaderné otázky v KLDR vyžaduje společné úsilí všech zemí.

Související články:

Konec nepřátelských akcí a setkání rodin. Jižní Korea nabízí KLDR mírové rozhovory

Poslanci USA schválili nové sankce proti Rusku, Íránu a KLDR

KLDR: Naše nová raketa může nést jadernou hlavici

Zbavit KLDR jaderných ambicí ještě potrvá, míní Trump. Znovu apeloval na Čínu


  • Našli jste v článku chybu?