Menu Zavřít

KRMĚ ZDRAVÁ I ŘÁDNĚ HUTNÁ

29. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Dejte si lososa nebo staročeskou baštu

Na rohu Školské a Vodičkovy ulice v Praze v restauraci U českých pánů se najedí všichni. Ti, kdo přijdou na rychlý oběd, i labužníci toužící po originálních pochoutkách noblesnějšího střihu. To je první poznatek, který jsme učinili hned před vstupem do podniku. Na tabuli je křídou napsané denní menu, včetně malého espresa zdarma. Polední jídelní lístek (od dvanácti do patnácti hodin) obsahuje klasické minutky, těstoviny i hotová jídla. Přílohy jsou započítány v ceně. Interiér je velmi zajímavý. Rozsáhlý gotický sklep zdobí rytířská brnění a blíže neurčené erby a vlajky. Stěny lemují krásné dřevěné skřínky, pravda, kolovrátek se sem příliš nehodí. Co sem ale rozhodně při naší návštěvě „nepasovalo , byla hudba. Z reproduktorů se linulo podle našeho názoru odporné tuc tuc neboli diskotékové odrhování. Ke cti personálu ovšem slouží, že na požádání hudbu ztlumil, posléze pustil jinou kazetu. Helenka Vondráčková a její Dlouhá noc se sice nemusí každému líbit, ale ve srovnání s ukrutným diskem je to ideál. Místa je U českých pánů dostatek, takže se tu nají větší společnost, a díky členitému interiéru je k dispozici i dost klidných zákoutí. Personál je stejně jako v každé solidnější restauraci bez chyb. Při otevírání vína jsme okamžitě dostali novou láhev, když číšník zjistil, že má vadný korek. Nyní se věnujme jídlu. Jako studený předkrm bychom rozhodně doporučili čerstvého lososa po dánsku podávaného na prkénku s toasty. Excelentní hromada výborné ryby stojí 129 korun. Vrcholem pohody je pak mořské assorti: 350 gramů lososa, černého kaviáru, tygřích krevet, mušlí, vajec a oliv za 349 korun by pohodlně vydalo za celý oběd. Nabídka hlavních jídel je U českých pánů vskutku rozsáhlá. Výjimečný je například špíz z lososa a kalamárů s cibulkou a paprikou za 199 korun nebo nevyloupané krevety na bílém víně za 215 korun. Pokud se nebojíte nemoci šílených krav, čeká vás dvousetgramový biftek s různými omáčkami: vinnou, bylinkovou, zelenopepřovou, brusinkovou, vajíčkovou, paprikovou či žampionovou. Jinak tu vycházejí vstříc i cizím turistům, kteří chtějí ochutnat pořádné porce českých tučných pochoutek. Máme pro vás typ, jak si i doma připravit masíčko s názvem „U českých pánů . Stačí zakoupit plátky roštěné, rozvařit švestky, udělat švestkovou omáčku, doplnit vlašskými ořechy, to vše dochutit decinkou červeného vína. Vskutku královské jídlo. Dvě stě gramů za necelých dvě stě korun. Seženete–li k sobě partnera, který by se s vámi chtěl kompletně zahltit českou kuchyní, doporučujeme čtyřsetgramovou porci staročeské bašty: vepřovou, uzené, kachnu, klobásku, to vše dekorované červeným a bílým zelím a doplněné knedlíkem. My jsme ochutnali vepřovou panenku v omáčce ze žampionů, červeného vína, brandy a smetany. Víno i brandy tam opravdu byly znát. Jako dezert jsme zvolili banán se zmrzlinou a čokoládou a horkou lásku, tedy horké maliny s vanilkovou zmrzlinou za 79 korun. To vše jsme zapili pivem Staropramen a Veltlínským zeleným z Kobylí. Ke kávě byl Martini koktejl a Calvados.

bitcoin_skoleni

Adresa Školská 38, 110 00 Praha 1 Tel.: 02/22 23 10 68, e–mail: ces.pani@atlas.cz, www.hospudky.net, www.svatby.cz

Otevírací doba pondělí až pátek 11.00–23.00, sobota 12.00–23.00, neděle 13.00–23.00 Druh kuchyně středomořská, česká Platba kartou všech významných bank Jídelní lístek čeština, angličtina, ruština Jazyková vybavenost personálu angličtina, němčina Původ nabízených vín Morava Hodnocení restaurace Jídlo
19 bodů z 20 Obsluha
10 bodů z 10 Atmosféra
7 bodů z 10 Co dostanete za své peníze
8 bodů z 10 Celkem
44 bodů z 50 Výběr z jídelního lístku Talíř českých pánů (šunka, salám, klobása, uzené, eidam, hermelín, balkánský sýr, mozarella, vejce, olivy, okurka, máslo) 250,– Julién (žampiony zapečené se sýrem a smetanou)99,Vepřové řezy sklepmistra Mynáře (drůbeží játra, žampiony, cibule, červené víno) 139,-
Pečená kachna s houskovým a bramborovým knedlíkem a červeným zelím 159,-
Broskvová melba (vanilková zmrzlina, broskev, jahodová poleva, šlehačka) 59,- Výběr z vinného lístku Tramín červený, ročník 88, Kobylí na Moravě 1499,-
Chardonnay 99 pozdní sběr 249,-
Cabernet Sauvignon ročník 94: 699,-
Svatovavřinecké ročník 93: 499,-

  • Našli jste v článku chybu?