Malý, jednoduše zařízený podnik v těsné blízkosti náměstí Jiřího z Poděbrad zhmotňuje současné gastronomické trendy. Využívá při tom jen omezené množství surovin, a to tak, aby se minimalizovalo plýtvání.
Zeleninu nakupují kuchaři na trhu přes ulici, kuřata u středně velké farmy Druhaz a vepřová kolena jsou částečně z Písku a částečně z Rakouska, protože podle tvrzení majitele je v požadované kvalitě množství kusů, které Kro potřebuje, u nás nesehnatelné.
Kro Kitchen bistro & rotisserie |
• Vinohradská 66, 130 00 Praha 3 |
• http://krokitchen.cz |
• tel: 721 030 017 |
• krokitchen@gmail.com |
Složením jednoduchá jídla se tu podávají v tak sofistikované a vyladěné podobě, že uspokojí i ty, kteří vyhledávají finediningové restaurace vyšší kategorie. V konečném důsledku tak bistro praská ve švech, protože zdejší jídlo chutná vlastně každému. Stejná péče, jakou tu věnují masu připravovanému v rotisserii, která je dominantou podniku, se totiž dostává i zelenině.
Pokud jste si dali předsevzetí, že planetě pomůžete omezením konzumace masa, v Kro Kitchen nebudete muset přinášet žádné bolestivé oběti. Platí to jak pro zeleninová hlavní jídla, aktuálně na bázi grilovaného zelí, topinamburů a pečeného květáku, tak i pro přílohy v podobě grilované zeleniny, kimchi nebo skvěle ochuceného křenového salátu coleslaw. Ještě se mi tu nepodařilo sáhnout vedle.
Budete-li chtít o bistru někomu vyprávět, nezapomeňte, že správně se Kro vyslovuje krů a jde o norský výraz pro hospodu.
Podle šéfkuchaře
Jídelní lístek samozřejmě nabízí předem dané kombinace pokrmů, ale umožňuje hostům i volbu podle vlastní chuti či výživových omezení. Pokud máte chuť na všechno, nedržíte dietu ani nemáte žádné alergie, nejlépe se s bistrem seznámíte prostřednictvím komba s trhaným kolenem (225 korun).
Základem jídla je nepřekvapivě trhané maso z vepřového kolene, které je krátce zauzené. Doplňují ho opravdu skvělé tenké, nasucho pečené bramborové placky s malými tmavými puchýřky vzniklými pečením, dopékané ještě na oříškovém másle. To dodává tomuto všednímu jídlu opravdu výjimečnou delikátní chuť. Rozhodně je vyzkoušejte, i kdyby trhané vepřové nebylo vaší volbou. Nechybí coleslaw z červeného zelí se strouhaným čerstvým křenem, vlastní kimchi, které je relativně jemné a nepřehluší tak ostatní chutě, a k tomu rovněž skvělá švestková omáčka flambovaná slivovicí a zázvorová hořčice.
Dalším kombem, které doporučuji vyzkoušet, je kuře na paprice (195 korun). Tomu, které znáte z domova, se asi úplně podobat nebude, reklamace jsem tu ale nezaznamenala, naopak. Základem jsou tu kousky kuřete z rotisserie i s křupavou kůžičkou. To doplňují pečené půlky malých brambor. Omáčka se servíruje ze „šlehačkové“ láhve, díky čemuž je krásně nadýchaná. Křupavost jídlu dodávají ještě pražená dýňová semínka a vše je zakápnuté petrželovým olejem. Skvělé. A přitom tak jednoduché, chtělo by se říct.
Právě toto jídlo dobře demonstruje, že tu všechno mají promyšlené do detailu. Nic není samoúčelné nebo překombinované. Každá surovina na talíři má svůj smysl.
Podobně nadšená jsem byla i z relativní novinky v nabídce, kterou je kuře s omáčkou piri-piri. Ostře znějící název omáčky nelže. Vedle papriček piri-piri obsahuje i fermentované feferonky nebo chipotle chilli. Pálivost papriček se kombinuje s kyselostí citrusů a nechybí ani sladká složka. Ve výsledku je sice kuře pikantní, ale rozhodně ne přehnaně a chuťové buňky uklidní jasmínová rýže a grilovaná zelenina (185 korun).
Vlastní výběr
Osobně oceňuji, že si velkou část shora zmiňovaných položek můžu objednat i samostatně. Neobejdu se bez coleslawu s křenem (49 korun) a baví mě pokaždé zkoušet i grilovanou zeleninu (59 korun). Nikdy nechutná stejně, protože obsahuje to, co je právě na trhu k mání. Nejraději mám, když je ochucená sezamem a sójovou omáčkou. K tomu si dávám třeba čtvrtku kuřete a obsluha dá vždy na výběr, jestli křidélko, nebo stehýnko, ale samostatně se nabízí i trhané vepřové či kuřecí.
Bramborové placky si můžete doobjednat k čemukoli jako přílohu (39 korun), ale vhod přijdou i jako předkrm ve formě variace na nachos se zakysanou smetanou a kaviárem (135 korun). Kombinacím se meze nekladou a riskujete maximálně přejedení.
Ráj vegetariánů
Kro je spásou pro všechny moderní vegetariány, kteří si rádi odepřou maso, ale ne dobré jídlo. Se smaženým sýrem z Lokálů se dlouho vystačit nedá a běžná bezmasá nabídka většinou nedosahuje úrovně té masové. Tady to tak rozhodně není. Zdejší zeleninová jídla jsou těm s kuřetem a kolenem zcela rovnocenná. Stálicí nabídky je velký kus karamelizovaného zelí v celku, ochuceného oříškovým máslem se sójovkou a sezamem. Lehkou štiplavost mu dodává křenový olej.
Miluju fastfoody i kuře na paprice, říká šéfkuchař Přemek Forejt
Mým zimním favoritem jsou stále málo vídané topinambury, které tu konfitují a podávají s pěnou ze zauzené smetany a nastrouhaným sušeným žloutkem (165 korun). Obyčejné suroviny se tu přípravou povyšují na zcela jinou úroveň. Dnes je mi líto, kolik topinamburů jsem v devadesátých letech odmítla sníst, když nám je cpali sousedi. Tehdy jsme nevěděli, co s nimi…
Stejně bych mohla pokračovat s popisem ostatních položek nabídky. Za tři čtvrtě roku fungování podniku jsem ochutnala snad všechno a v drtivé většině případů jsem odcházela s pocitem, že jsem své peníze nemohla utratit lépe.
Najíst se a jít
Kro Kitchen není místem, kde byste měli vysedávat hodiny, jakkoli u drinků, piva z Vinohradského pivovaru nebo naturálních vín, které tu podávají, to není úplně nemyslitelné. Ale v podniku je velmi omezený počet míst, sezení není tak pohodlné, že byste se tu rozseděli, a v klidu vás v exponovaných časech nenechají ani žádostivé pohledy těch, kteří čekají na volné místo.
Na druhé straně, od jara do podzimu není nic jednoduššího než si vzít jídlo a pití s sebou a udělat si piknik na náměstí Jiřího z Poděbrad. Navíc je právě ve výstavbě další část kuchyně, takže to v budoucnu, doufejme, bude dobře odsýpat.
Veggie burger, prosím. Zájem o rostlinnou stravu roste i u lidí, kteří maso jedí
Zatím můžete přípravu pokrmů sledovat za barovým pultem otevřené kuchyně. Obsluha je milá a rychlá, má dobrý přehled o nabídce. Objednávat můžete od stolu, platit se chodí k pokladně.
Pokud na vás text působí příliš pozitivním dojmem, chápete ho správně. V roce 2019 se podle mého názoru v Praze lepší podnik neobjevil. Kéž by bylo takových víc.