Menu Zavřít

Křováci se brání nájezdu neetických vědců. Už toho „civilizaci“ dali dost

14. 3. 2017
Autor: CC BY-SA 2.5/ Ian Sewell

Křováci, nebo také Sanové, žijí od doby kamenné téměř stále stejně. Jsou také podle DNA nejstarší lidskou populací na Zemi. Nyní jim došla trpělivost s mnoha vědeckými projekty, které využívají jejich tisícileté znalosti přírody ke komerčnímu obohacení. Rozhodli se skoncovat s vědeckým „plundrováním“ svého životního stylu.

Sanové, označovaní více pejorativně jako Křováci, jsou celosvětově známí díky komediím, které začaly filmem Bohové musí být šílení z roku 1980.

Po staletí přitahují vědce svým přirozeným způsobem života. Badatelé je podrobně popisují, fotografují, využívají jejich znalostí přírody, sběru léčivých rostlin. Často jejich znalosti zpeněží a samotní domorodci, kteří žijí v jižní části Afriky, z toho nemají žádný prospěch. To by se mělo změnit.

Projekt Trust podporuje ochranu lidí San

Jejich rada South African San Council zveřejnila etický kodex, který má zabránit nekontrolovanému výzkumu v komunitách těchto původních afrických obyvatel.

„Ne všichni respektují osobní hranice lidí,“ vysvětlila poslední krok ředitelka rady Leana Snydersová. Domorodci tím reagují na „příliv“ vědců v posledních letech. „Nemyslí si, že by nás měli respektovat,“ postěžovala si pro server Quartz.

Sanové žijí v jižní Africe tisíce let. V posledních stoletích čelí problémům při konfrontaci se západní civilizací. V 18. století jejich počet zdecimovala epidemie neštovic. Evropané je v 19. století považovali za nejnižší formu člověka, přirovnávali je k opicím. Dnes jich žije asi 50 tisíc. Zejména v Botswaně a Namibii, často v nejchudších oblastech.

Snydersová tvrdí, že je třeba, aby afričtí domorodci měli opět kontrolu nad tím, jak budou výsledky výzkumů využity. Zejména se jedná o znalosti významné pro farmaceutický průmysl, pro výrobce kosmetiky a potravin.

„Vědci nemohou přicházet oknem. Jen špatní lidé takto přicházejí. Musí zaklepat na dveře a počkat, zda je pozveme dál. O tom je etický kodex. Je na nás, zda pomyslné dveře otevřeme,“ řekl jeden ze Sanů Andries Steenkamp pro agenturu Ground Up. Kodex podpořily tři kmeny Sanů – Khomani, !Xun a Khwe.

Sanové jsou přeborníky v tom, jak přežít bez jídla a pití v nehostinné krajině. V posledních letech je
v západní civilizaci populární využití přírodního anorektika ze sukulentu Hoodia gordonii. Její prášek se používá na hubnutí.

ebf - tip - debata

Domorodci ji používali během dlouhých hodin na lovu, aby potlačili pocity hladu. Sanové žijí většinou ve velké chudobě, bez vyhlídek na zlepšení, uvedla agentura Ground Up. „Moji předci zemřeli v chudobě, a tak to stále pokračuje,“ postěžoval si jeden ze Sanů.

Další články z rubriky Light:

Biologové chtějí zmapovat DNA života na zemi

Muskova vize: Lidé se musí spojit se stroji, jinak budou bezvýznamní

Vědci varují před drastickým ochlazením Atlantiku. „Zamrzne“ i Evropa?


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).