Menu Zavřít

Křováci se brání nájezdu neetických vědců. Už toho „civilizaci“ dali dost

14. 3. 2017
Autor: CC BY-SA 2.5/ Ian Sewell

Křováci, nebo také Sanové, žijí od doby kamenné téměř stále stejně. Jsou také podle DNA nejstarší lidskou populací na Zemi. Nyní jim došla trpělivost s mnoha vědeckými projekty, které využívají jejich tisícileté znalosti přírody ke komerčnímu obohacení. Rozhodli se skoncovat s vědeckým „plundrováním“ svého životního stylu.

Sanové, označovaní více pejorativně jako Křováci, jsou celosvětově známí díky komediím, které začaly filmem Bohové musí být šílení z roku 1980.

Po staletí přitahují vědce svým přirozeným způsobem života. Badatelé je podrobně popisují, fotografují, využívají jejich znalostí přírody, sběru léčivých rostlin. Často jejich znalosti zpeněží a samotní domorodci, kteří žijí v jižní části Afriky, z toho nemají žádný prospěch. To by se mělo změnit.

Projekt Trust podporuje ochranu lidí San

Jejich rada South African San Council zveřejnila etický kodex, který má zabránit nekontrolovanému výzkumu v komunitách těchto původních afrických obyvatel.

„Ne všichni respektují osobní hranice lidí,“ vysvětlila poslední krok ředitelka rady Leana Snydersová. Domorodci tím reagují na „příliv“ vědců v posledních letech. „Nemyslí si, že by nás měli respektovat,“ postěžovala si pro server Quartz.

Sanové žijí v jižní Africe tisíce let. V posledních stoletích čelí problémům při konfrontaci se západní civilizací. V 18. století jejich počet zdecimovala epidemie neštovic. Evropané je v 19. století považovali za nejnižší formu člověka, přirovnávali je k opicím. Dnes jich žije asi 50 tisíc. Zejména v Botswaně a Namibii, často v nejchudších oblastech.

Snydersová tvrdí, že je třeba, aby afričtí domorodci měli opět kontrolu nad tím, jak budou výsledky výzkumů využity. Zejména se jedná o znalosti významné pro farmaceutický průmysl, pro výrobce kosmetiky a potravin.

„Vědci nemohou přicházet oknem. Jen špatní lidé takto přicházejí. Musí zaklepat na dveře a počkat, zda je pozveme dál. O tom je etický kodex. Je na nás, zda pomyslné dveře otevřeme,“ řekl jeden ze Sanů Andries Steenkamp pro agenturu Ground Up. Kodex podpořily tři kmeny Sanů – Khomani, !Xun a Khwe.

Sanové jsou přeborníky v tom, jak přežít bez jídla a pití v nehostinné krajině. V posledních letech je
v západní civilizaci populární využití přírodního anorektika ze sukulentu Hoodia gordonii. Její prášek se používá na hubnutí.

CIF24

Domorodci ji používali během dlouhých hodin na lovu, aby potlačili pocity hladu. Sanové žijí většinou ve velké chudobě, bez vyhlídek na zlepšení, uvedla agentura Ground Up. „Moji předci zemřeli v chudobě, a tak to stále pokračuje,“ postěžoval si jeden ze Sanů.

Další články z rubriky Light:

Biologové chtějí zmapovat DNA života na zemi

Muskova vize: Lidé se musí spojit se stroji, jinak budou bezvýznamní

Vědci varují před drastickým ochlazením Atlantiku. „Zamrzne“ i Evropa?


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).