Menu Zavřít

Krúpa koupil pohledávky za ČKD Praha DIZ v objemu 175 milionů

7. 3. 2017
Autor: Jan Rasch/euro

Finanční skupina Arca slovenského miliardáře Pavola Krúpy odkoupila pohledávky banky UniCredit za dodavatelem technologií pro pražský tunel Blanka, společností ČKD Praha DIZ. Jde o tři uplatněné bankovní záruky v objemu 175 milionů korun.

O převodu pohledávek rozhodl Městský soud v Praze minulý týden v pátek. Píše o tom server E15.cz. Arca tím vstoupila místo UniCredit Bank do insolvenčního řízení společnosti ČKD.

Do konkurzu za ČKD Praha DIZ podnikatele Petra Speychala přihlásilo své pohledávky přes 500 věřitelů. Přezkumné jednání koncem června rozhodne o tom, jaké dluhy budou uznané.

Podívejte se na rozhovor Euro TV s Pavolem Krúpou:

Pražský městský soud prohlásil úpadek strojírenské firmy ČKD Praha DIZ loni v září. Návrhu věřitelů firmy nikdo neodporoval, sama společnost se koncem srpna k insolvenčnímu řízení připojila. ČKD Praha DIZ vedla spor s pražským magistrátem o platby za práce na tunelu Blanka, arbitrážní soud loni v srpnu rozhodl, že Praha nemusí firmě požadovaných zhruba 1,7 miliardy korun zaplatit.

KL24

UniCredit patřil mezi největší věřitele firmy. S nejvyšší pohledávkou za 300 milionů korun se přihlásila česká pobočka ruské Expobank. Menší balík pohledávek drží například i Lovochemie z holdingu Agrofert, která chce po ČKD Praha DIZ 44 milionů korun, píše E15.

Dále čtěte:

Arbitráž s Prahou nepomohla. ČKD DIZ míří do úpadku

Krúpa nabídne lidem z Písnice byty k odkupu. A zřejmě na tom vydělá


  • Našli jste v článku chybu?