Menu Zavřít

Krvácení se zastavuje

2. 8. 2002
Autor: Euro.cz

Americká ekonomika má to nejhorší za sebou

Podíváme-li se na vývoj indexů, které měří výkonnost amerických kapitálových trhů, určitě bychom mohli konstatovat, že trh krvácí. Není asi žádným tajemstvím, proč se tak děje. Nejasnosti ohledně zápisu do účetních knih způsobily nad americkou burzou pohromu velikostí hurikánu, který přichází jednou za půl století.

Hrubý domácí produkt.

Ve středu 31. července 2002 ministerstvo obchodu spojených států zveřejnilo data o hrubém domácím produktu za druhé čtvrtletí, HDP vzrostl o 1,1 procenta, přičemž trh očekával 2,4 procenta. Jde o anualizované údaje, a na základě meziročního srovnání HDP (které se v USA nepoužívá) vzrostl o 2,1 procenta. Současně byl revidován HDP za první čtvrtletí z 6,1 procenta na 5 procent.
Podíváme-li se detailně na tato data, zjistíme, že spotřeba vzrostla o 1,9 procenta, což je o 1,2 procenta méně než v prvním čtvrtletí, avšak investice do vybavení a softwaru (kapitálové výdaje) vzrostly o 2,9 procenta. To je první růst tohoto ukazatele od třetího čtvrtletí roku 2000. Nižší hodnotu HDP zapříčinil výrazně větší nárůst importů, a to o 23,5 procenta. Export vzrostl pouze o 11,7 procenta. Deficit
obchodní bilance tak ukousl 1,77 procenta z celkového HDP.
Vzhledem k tomu, že masivní nárůst importů se nějak výrazně neprojevil ve změně zásob, které vzrostly pouze o jednu miliardu dolarů, předpokládám, že v následné revizi bude snížena hodnota růstu importu, což se projeví ve vyšší hodnotě HDP.

Výdaje firem.

Graf č.1 zobrazuje průběh klíčových makroukazatelů, které sledují výdaje domácností a firem. Můžeme mezi ně zařadit ISM index (dříve nazývaný NAPM index) nebo-li index Národní asociace nákupčích, který sleduje jednak nové objednávky, produkci, dodávky, zásoby a nezaměstnanost, přičemž hodnota tohoto indexu nad 50 je odrazem ekonomické expanze, pod 50 ekonomické kontrakce. Na grafu je vidět, že ISM index měl nejhorší hodnotu na přelomu roku 2001 a hodnotu 50 překonal v únoru roku 2002.
Ukazatel Durable orders monitoruje hodnoty dodávek od výrobců, nových objednávek a neuspokojených objednávek týkajících se zboží dlouhodobé spotřeby. Průběh křivky v grafu ukazuje, že nejnižších hodnot bylo dosaženo na přelomu roku 2001, přičemž od té doby neustále posiluje.
Zastavení poklesu zásob a jejich následný mírný nárůst hovoří také o změně trendu v makroprostředí. Firmy se již konečně zbavily starých zásob a nyní dochází k jejich nárůstu za současného zvyšování objemu prodejů.

Maloobchodní prodeje.

Pro americkou ekonomiku je typická stabilní spotřeba domácností, která tvoří zhruba 60 procent hrubého domácího produktu. Křivka maloobchodního prodeje v grafu č. 2 je toho důkazem. Za sledované období se nedostala pod hranici 2 procent.
Index spotřebitelské důvěry, který ze 40 procent mapuje současnou situaci, a ze 60 procent budoucí očekávání spotřebitelů, je také zobrazen v grafu č. 2, přičemž z jeho průběhu můžeme odhadovat budoucí vývoj spotřebitelského chování. Je však důležité připomenout, že na tento ukazatel má také vliv obava spotřebitelů ze ztráty zaměstnání.

Inflace.

Vývoj cenových indexů spotřebitelů a výrobců svědčí o tom, že de facto inflace od prvního čtvrtletí roku 2000 klesá. Struktura inflace navíc nenaznačuje nějakou budoucí skokovou změnu v podobě zdražujících se cen energií. Šéf Fedu Alan Greenspan uvádí, že nízká míra inflace dává centrální bance volný prostor pro zachování současných úrokových sazeb, které se aktuálně pohybují na nejnižší úrovni za posledních čtyřicet let.

Nezaměstnanost.

Pro nezaměstnanost je typická nejpomalejší závislost na ekonomické cykličnosti. Americká ekonomika ztrácela nejvíce pracovních míst na přelomu roku 2001, kdy firmy byly donuceny vinou špatného makroprostředí snižovat své náklady propouštěním.
Křivka nezaměstnanosti v současné chvíli kulminuje a očekávám, že se bude stabilizovat kolem 6 procent a do půl roku bude postupně klesat, především proto, že již téměř byly dokončeny ozdravovací kroky amerických společností a neustále se zlepšuje makroprostředí.

KL24

Změna trendu vývoje.

Domnívám, že současný pokles akciových indexů vinou problémů se zkreslováním výsledků nebude mít dlouhodobý kritický vliv na spotřebitelskou náladu amerických domácností, neboť pokles amerických portfolií trvá již téměř dva roky.
Přes všechny problémy na Wall Street poptávka po bytové výstavbě je výborná, stejně tak i prodej aut. To vše hlavně díky nízkým úrokům z půjček, což se samozřejmě odráží v cenách hypoték a u leasingů aut.
Navíc nic nenaznačuje tomu, že bychom měli v budoucnosti být svědky nějaké nové bubliny ve stavebnictví, což také potvrdil Alan Greenspan ve své posledním projevu.
I kdyby se dostavily další účetní skandály velkých firem typu Enron a Worldcom, což nepředpokládám, jsem přesvědčen, že nebudou mít stejně devastující dopad na akciové trhy, jak tomu bylo doposud. Navíc šéf americké SEC Harvey Pitt prosadil, že do 14. srpna 2002 musí manažeři firem, které mají obrat větší než 1,2 miliardy dolarů (aktuálně je to 947 společností), stvrdit svým podpisem osobní zodpovědnost za správnost účetních výkazů.
I přes mírné zklamání po zveřejnění prvních dat o HDP za druhé čtvrtletí, jsem přesvědčen, že z celkového makroekonomického hlediska má ekonomika USA to nejhorší za sebou. Proto předpokládám, že by se maximálně do jednoho čtvrtletí měl změnit trend vývoje akciových trhů, a to především díky atraktivním cenám většiny akcií, které jsou v mnoha případech pouze na zlomcích hodnot minulých let, a neustále se zlepšujícímu se makroprostředí.

  • Našli jste v článku chybu?