Menu Zavřít

Kühnlovo tajné doupě

26. 9. 2004
Autor: Euro.cz

Ministr obrany se opevnil

CIF24

PETŘÍKOVICE (boj) - Karlu Kühnlovi se od základu mění život. Jako rozený perfekcionista podřizuje vše svému cíli stát se nejlepším polistopadovým ministrem obrany. „Byl jsem sice trošku naštvaný, že jsem nezískal post ministra průmyslu a nebudu tak moci privatizovat ČEZ, oplakal jsem i zdravotnictví, školství, místní rozvoj, spravedlnost a informatiku, ale nakonec jsem si řekl, však reforma našich ozbrojených sil, to je také velká výzva. Budou se stavět nové základny, nakupovat nafta, proviant, výstroj i výzbroj… a já budu u toho. Podívám se s rodinou zdarma do Afghánistánu, Iráku i Kosova. Už jsem byl u našich chemiků na olympiádě v Aténách a manželka si odborně laděné výlety služební audinou, dovezenou z Prahy přes Rumunsko a Bulharsko, nemohla vynachválit. Třeba celý Maratonský záliv s památnými místy slavné bitvy Řeků a Peršanů, s krásnou pláží letoviska Nea Makri, uchvátil celou naši výpravu,“ libuje si v khaki turistice. V zeleném prostředí si zvykl rychle. Stačilo přes víkend oprášit příručky se základními vojenskými řády, naučit se rozeznávat hodnosti, kondici si zlepšit ranními rozcvičkami a řízným pochodem, aby už při uvedení do funkce oslnil celé ministerstvo i armádní generalitu.
V duchu slavných husitských bojových tradic se rozhodl přesunout na Táborsko. V obci Petříkovice u Nadějkova odkoupil chalupu ze silnostěnného betonu s půdní střílnou, kde si zřídil hlavní velitelský stan. Odtud řídí naše zahraniční mise, polní výcvik ve vojenských újezdech i řádné rušení posádek. „Jsem tady velmi dobře skrytý v lesích plných hub, připraven okamžitě kolmo vzlétnout, pokud by si to situace vyžadovala. Na místě teroristického útoku mohu být do pěti minut. Našli jsme to s Honzou Rumlem, který chalupaří v nedalekém Borotíně,“ vysvětluje.
Se svým služebním migem 17 byl naposledy spatřen v Čáslavi při závěrečném defilé soudobé české a britské techniky v rámci cvičení Létající nosorožec. Ministr, který předtím absolvoval víkendový pilotní rychlokurz v Benešově u stranického šéfa Pavla Němce, předvedl ve vzduchu několik parádních figur. Pouze v zatáčce coby začátečník projevoval tendenci přecházet do neřízeného výkrutu a vývrtky. Kolegům z NATO ale připomněl, že právě tento stroj s turboreaktivním motorem Klimov-1A o tahu 26,477 kN pamatuje bojové operace ve Vietnamu, kde na něm zářili severovietnamští piloti. „Zvítězili jsme,“ oznámil radostně výsledky cvičení po dosednutí stroje na zahrádce v Petříkovicích. A sousedé si nemohli nepovšimnout nápadné shody gest s Georgem Bushem z letadlové lodi Abraham Lincoln. „Vždyť jsme jedna velká rodina,“ glosuje to s úsměvem Kühnl.

  • Našli jste v článku chybu?