Menu Zavřít

Kultura na tři sta

29. 7. 2005
Autor: Euro.cz

Vladimír Darjanin vystoupal proti vůli Miloše Zemana

Kdyby bylo na expremiérovi Miloši Zemanovi a zesnulém ministru Pavlu Dostálovi, Vladimír Darjanin by dnes nebyl nejvážnějším kandidátem na post šéfa resortu kultury. Když totiž vláda 17. ledna 2002 obsazovala post generálního komisaře české účasti na světové výstavě EXPO 2005 v japonském Aiči, kde dnes Darjanin oslňuje svými organizačními schopnostmi, právě tehdejší premiér Zeman a dva ministři – zřejmě Pavel Dostál a šéf průmyslu Miroslav Grégr – hlasovali proti němu. Jenže dalších jedenáct ze šestnácti přítomných členů kabinetu Darjanina, navrhovaného tehdejším vicepremiérem a ministrem zahraničí Janem Kavanem, podpořilo. Pro ambiciózního režiséra a manažera se tak otevřela cesta vzhůru.

Frkal a Šlouf.

„Je pravda, že to tehdy bylo jedno z těch hlasování, které pan premiér Zeman překvapivě prohrál,“ potvrdil týdeníku EURO bývalý ministr financí Jiří Rusnok. Říká, že Zeman při obsazování postu generálního komisaře preferoval Václava Bartušku, generálního komisaře české účasti na předchozím EXPU 2000 v Hannoveru. Dobře informovaný zdroj týdeníku EURO tvrdí, že Darjanina ve vládě pomohli svým vlivem u jednotlivých ministrů prosadit tehdejší šéf poradců premiéra Miroslav Šlouf a zejména Jiří Frkal (bývalý poslanec za KSČM), vedoucí kanceláře tehdejšího ministra bez portfeje a vedoucího úřadu vlády Karla Březiny. Frkalovi kromě jiných prý Darjanin také děkoval, když na oslavu svého zvolení uspořádal party v pražském hotelu Holiday Inn. Že se se Šloufem zná, přiznal generální komisař předloni. „Známe se, ale rozhodně ne tak, aby mi to otevíralo dveře,“ řekl Darjanin pro MF Dnes, když vyšlo najevo, že Darjaninova agentura DaDa dodala na jaře 2002 v rámci podivné dvoumilionové zakázky pro ministerstvo pro místní rozvoj sadu osmadvaceti kompaktních disků s bezcenným obsahem týkajícím se prezentace regionů. Smlouvu tehdy Darjanin uzavřel s mluvčím ministerstva Josefem Petrů, pozdějším kandidátem za KSČM do Rady České televize. Právě Petrů byl Šloufovým dobrým známým, napsal mimo jiné jeho biografii.

MMF24

Opatrné komentáře.

Komentovat Darjaninovu kandidaturu na post ministra kultury se zatím vládním politikům moc nechce. „Až mě předseda vlády seznámí se jménem, které chce navrhnout prezidentu republiky, tak se dopustím komentáře. Do té doby bych se jen účastnil mediálních her,“ řekl minulý čtvrtek týdeníku EURO například předseda lidovců Miroslav Kalousek. Obecně předpokládá, že pokud ČSSD nenavrhne například bývalého agenta StB, bude KDU-ČSL její výběr respektovat. Má být tato výhrada nějakým varovným signálem? V kuloárech se sice v souvislosti s Vladimírem Darjaninem spekuluje i o jeho údajné vazbě k StB, v Cibulkových seznamech ani v seznamech ministerstva vnitra ovšem Darjaninovo jméno nefiguruje a také dobře informovaný člověk blízký Paroubkovi ujistil, že premiér si tyto záležitosti nechal důkladně prověřit. „Vše je prý v naprostém pořádku,“ řekl zdroj týdeníku EURO.
Do poloviny srpna, kdy chce Paroubek zveřejnit jméno Dostálova nástupce, však šance generálního komisaře EXPO mohou pohasnout. Darjanin se totiž nezamlouvá jak některým sociálním demokratům, tak hlavně představitelům uměleckých kruhů. Zatímco řada poslanců ČSSD by do čela ministerstva kultury nejraději posadila straníka, některým tvůrcům vadí Darjaninův styl práce. „Dělá podrazy, nedrží dané slovo,“ řekl týdeníku EURO jeden z jeho spolupracovníků při přípravě účasti na EXPO, který si však nepřál zveřejnit jméno. Potvrdil ovšem jen slova dalšího spoluautora expozice v Aiči, filmového režiséra Jiřího Hřebejka, který v článku pro MF Dnes označil Darjanina za pravý opak Dostála, hlavně kvůli jeho údajné oscilaci mezi arogancí a servilitou.

Pomníčky na cestě.

Ačkoli veřejnost Darjaninovo jméno (a jeho produkční agenturu DaDa) spojuje hlavně s úspěšnou výstavou a cyklem dokumentárních filmů Deset století architektury, jeho názory na kulturní politiku státu jsou neznámé. Nesnaží se zatím ani nic objasňovat, mobilní telefon v současnosti nezvedá.
Darjanin si sice dosud budoval obraz bezkonfliktního, umělecky cítícího manažera, jeho kariéru posledních let přesto vroubí pomníčky sporů. Největší z nich proběhl o realizaci české účasti na EXPO v Aiči, na kterou komisař od vlády dostal částku 300 milionů korun. Soutěž na český pavilon dokonce Komora architektů prohlásila za neregulérní. Její šéf Jan Šípek tvrdí, že byla šita na míru velkým firmám, čímž vyloučila ze hry řadu umělců. Proti změnám zadání v průběhu soutěže protestoval například tým kolem bratrů Cabanů. Také ředitel agentury Mediaflow Jiří Frkal si stěžoval, že Darjaninovi spolupracovníci jsou napojeni na vítěze soutěže. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který oba případy zkoumal, dal však dvakrát za pravdu Darjaninovi. Někteří umělci tvrdí, že v Aiči získala neúměrný prostor k sebeprezentaci Darjaninova manželka, klarinetistka Ludmila Peterková.
Jako o záložním adeptovi, který by ve zbývajících třech stovkách dní do voleb mohl řídit ministerstvo kultury, se v ČSSD mluví o exposlanci Miloslavu Kučerovi.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).