Menu Zavřít

KUPCI, PIŠTE DO LONDÝNA

25. 7. 2001
Autor: Euro.cz

České radiokomunikace

PRAHA – Ministr financí Pavel Mertlík a předseda výkonného výboru Fondu národního majetku Jiří Havel vyzvali uchazeče o majoritní podíl v Českých radiokomunikací, aby svůj zájem o koupi předběžně písemně deklarovali. Výzva je obsažena v inzerátu Fondu národního majetku, zveřejněném v denním tisku minulý čtvrtek.

Firmy, které chtějí usilovat o koupi druhé největší české telekomunikační firmy, by se měly vyjádřit písemně do příštího pátku – 28. července – na londýnskou adresu poradenské společnosti NM Rotschild & Sons. V materiálech mají prezentovat také dosažené výsledky a zkušenosti v oboru.

CIF24

Serióznost a úspěchy firem, které projeví zájem, budou posouzeny v takzvaném předkvalifikačním kole. Vyzyvatelé uvádějí, že přihlásit se mohou telekomunikační a mediální společnosti, finanční investoři a konsorcia složená z těchto firem. Pokud kvalifikací uchazeči projdou, budou muset podepsat smlouvu o zachování důvěrnosti poskytnutých informací, teprve potom by měli obdržet memorandum a transakční dokumenty. V dalším kole by podle dřívějšího veřejného vyjádření ministra Mertlíka měla rozhodovat již pouze výše nabídnuté ceny za akcie.

Vláda v únoru letošního roku zrušila své loňské usnesení, ve kterém přislíbila další podíl v Českých radiokomunikacích dánské TeleDanmark (nyní má zhruba 20 procent akcií) a rozhodla se, že vypíše veřejnou obchodní soutěž a celý zbylý státní balík (51 procent) prodá jednomu investorovi. Pro stát by to mělo znamenat větší výnos. Změna přišla poté, co o akcie projevil vážný zájem německý Deutsche Telekom. Dánská firma byla novým rozhodnutím překvapena, ale vyjádřila připravenost se klání zúčastnit. V květnu vláda rozhodla, že místo obchodní soutěže bude výběrové řízení, což mimo jiné znamená, že závěrečné hodnocení nebude záležitostí Fondu národního majetku, ale vlády. Budoucí vlastník by měl být vybrán do konce září.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).