Menu Zavřít

Kupní smlouva na motocykl by měla zahrnovat přesný popis vozidla. Důležité je uvést všechny známé vady

5. 4. 2023
Doba čtení: 6 minut
Autor: Depositphotos.com

Při nákupu motorky se postupuje prakticky stejným způsobem jako při nákupu automobilu. Vždy je nezbytné dát pozor na správnost údajů v kupní smlouvě a uvést všechny potřebné náležitosti. Kupní smlouva je v případě nákupu dražších movitých věcí velice důležitá, a to především kvůli ochraně práv prodávajícího i kupujícího. Co musí tento dokument obsahovat a jak by měl vypadat?

K čemu slouží kupní smlouva na motocykl

Kupní smlouva představuje závaznou listinu, na základě které dochází k převodu vlastnických práv z původního majitele na nového. Jedná se tedy o soukromoprávní dokument, který se využívá v případě prodeje motocyklů například jako doklad k přepisu vozidla.

Kromě toho však slouží kupní smlouva především jako ochrana smluvních stran. Díky písemně sjednaným podmínkám prodeje a definovaným právům a povinnostem jak prodávajícího, tak kupujícího bude u případného sporu mnohem jednodušší prokázat, kdo povinnosti vyplývající z dané listiny porušil, a na základě toho se pak domáhat svých práv.

Co se týká legislativy definující podmínky kupní smlouvy, ještě před pár lety existovala dvojí zákonná úprava, jež se tímto tématem zabývala, a to obchodní a občanský zákoník. V současné době však problematiku řeší už jen zákon č. 89/2012 Sb., nový občanský zákoník, který přejal úpravu kupní smlouvy z pravidel obchodního zákoníku.

Co je to předkupní smlouva

V případě nákupu motorky nebo automobilu se někdy můžete setkat také s dokumentem zvaným předkupní smlouva, který se označuje i jako smlouva o smlouvě budoucí kupní. Tato listina představuje závazné ujednání mezi prodávajícím a kupujícím, jež se sjednává s cílem uzavřít obchod v budoucím časem.  

Podpisem listiny se prodávající a kupující zavazují k tomu, že do určité předem stanovené lhůty spolu uzavřou kupní smlouvu, jejímž předmětem je konkrétní movitá či nemovitá věc. Pokud tento termín není v listině sjednán, je lhůta automaticky stanovena na jeden rok.

Pakliže by si prodávající nebo kupující obchod rozmyslel, není možné od předkupní smlouvy jen tak svévolně odstoupit. Jelikož se jedná o oboustranný právní akt, musí se zrušením smlouvy souhlasit obě smluvní strany. Jednostranné dostoupení je pak možné pouze za předpokladu, že jedna ze smluvních stran porušila podmínky sjednané ve smlouvě.

Jak vypadá kupní smlouva na motorku

Česká právní úprava nenařizuje v případě prodeje movitých věcí písemnou formu kupní smlouvy. Tato povinnost je uložena smluvním stranám pouze v případě, jedná-li se o kupní smlouvu na nemovitost. Ačkoliv je sice možné uzavřít obchod, jehož předmětem je motocykl či automobil, jen ústně, rozhodně se to nedoporučuje. Vzhledem k tomu, že se v případě motocyklu jedná o majetek vyšší hodnoty, pro zachování právní jistoty je lepší sepsat smlouvu písemně, a to standardně ve dvou vyhotoveních, kde jedno náleží prodejci a jedno kupujícímu.

Náležitosti kupní smlouvy na motocykl

Každá kupní smlouva na motorku stejně jako na jiné motorové vozidlo by měla obsahovat specifické údaje, na základě kterých bude možné jasně identifikovat smluvní strany, předmět a podmínky prodeje a práva a povinnosti prodávajícího i kupujícího. Česká legislativa nestanovuje přesný obsah kupní smlouvy, jelikož takový dokument je vždy individuální, ale nařizuje obecné povinnosti smluvních stran.

Není dokonce ani povinností předem sjednávat kupní cenu, ale stačí, když je zajištěn způsob jejího určení, jako je například ocenění znaleckým posudkem. Pokud smluvní strany uzavřou smlouvu bez určení kupní ceny, platí taková kupní cena, za kterou se stejný nebo srovnatelný předmět smlouvy v době jejího uzavření obvykle prodává.

Kupní smlouva na nemovitost musí být vždy písemná. Co v ní nesmí chybět a kdy je nutné úřední ověření?
Přečtěte si také:

Kupní smlouva na nemovitost musí být vždy písemná. Co v ní nesmí chybět a kdy je nutné úřední ověření?

Kupní smlouva na motocykl by tedy měla zahrnovat následující údaje:

  • identifikaci smluvních stran včetně určení, kdo je prodávající a kdo kupující,
  • podrobný popis předmětu smlouvy (VIN, značka a model motorky, barva, stav najetých kilometrů, známá poškození a závady…),
  • práva a povinnosti prodávajícího a kupujícího,
  • kupní cenu nebo způsob jejího určení,
  • termín splatnosti a způsob úhrady kupní ceny,
  • odpovědnost za vady,
  • platnost smlouvy a závěrečná ujednání,
  • datum, místo a podpisy obou smluvních stran.

Zvláštní pozornost je v kupní smlouvě potřeba věnovat zejména části popisu předmětu smlouvy a odpovědnosti za vady. Dbejte na to, aby v dokumentu byla uvedena všechna známá poškození a vady na motocyklu. Neuvedení těchto závad by později mohlo být důvodem pro odstoupení od kupní smlouvy a požadavku na vrácení peněz.

Vzor kupní smlouvy zdarma

Pokud vás zajímá, zda je někde dostupná kupní smlouva ke stažení zdarma, pak vězte, že ano, ale je nutné dát si velký pozor na zdroj, ze kterého čerpáte. Každá důvěryhodná šablona by měla obsahovat informaci o tom, kdo ji vypracoval. V ideálním případě by se pochopitelně mělo jednat o advokátní kancelář nebo o soukromého právníka.

Kdo vám zpracovával kupní smlouvu na motorku?

Vzor kupní smlouvy na motorku jednoduše vyhledáte na internetu a stáhnete do svého zařízení ve formátu PDF nebo DOC. Nezapomeňte ji ale upravit podle svých individuálních potřeb. Obvykle se bude jednat o obecný dokument, který je potřeba přizpůsobit konkrétnímu obchodu. Dbejte zároveň na to, aby šablona obsahovala všechny výše uvedené náležitosti. Pokud bude něco chybět, stáhněte si buď jiný vzor, nebo část smlouvy sami doplňte.

Jak funguje dodatek ke kupní smlouvě

Dle občanského zákoníku platí, že písemná kupní smlouva může být změněna opět pouze písemně. Pokud si tedy až po podpisu kupní smlouvy vzpomenete, že jste zapomněli zmínit nějakou důležitou informaci, chcete změnit kupní cenu nebo jiné podmínky obchodu, pak je potřeba sepsat k této listině takzvaný dodatek.

Smluvní strany dodatku musí být vždy stejné, jako jsou uvedeny v kupní smlouvě. V případě potřeby je pak možné, aby dodatek uzavřel zákonný zástupce zúčastněné strany. Pakliže byla smluvní stranou právnická osoba, která po jejím podpisu změnila jednatele, může za ni dodatek uzavřít nový statutární orgán. Každý dodatek ke kupní smlouvě pak musí obsahovat:

KL24

  • označení a případně pořadové číslo,
  • identifikaci smluvních stran,
  • informaci o tom, jaké smlouvy se dodatek týká,
  • informaci o tom, která část smlouvy se dodatkem mění a jak,
  • informaci o platnosti dodatku,
  • datum, místo a podpisy zúčastněných stran.

Cena za sepsání kupní smlouvy u advokáta

Návrh kupní smlouvy si samozřejmě můžete nechat zpracovat od profesionála. Při prodeji dražší movité věci se využití právních služeb určitě vyplatí, protože budete mít jistotu, že jsou všechny náležitosti smlouvy řádně ošetřeny a nic nechybí. Samozřejmě je nutné počítat s tím, že takové služby něco stojí, avšak z hlediska právní jistoty se tato investice rozhodně vyplatí.

Za vypracování kupní smlouvy na motocykl si právníci účtují obvykle dva až pět tisíc korun v závislosti na tom, jak je prodej dané věci komplikovaný a zda vyžadujete navíc ještě nějaké jiné služby, jako je například vyhotovení plné moci pro přepis vozidla. Některé advokátní kanceláře si za vyhotovení kupní smlouvy nemusí účtovat cenu za úkon, ale mají stanovenou hodinovou sazbu, která se pohybuje od jednoho tisíce korun za hodinu výše.

Musí být kupní smlouva na motocykl písemná?
Česká legislativa nařizuje písemné zpracování kupní smlouvy pouze u nemovitostí. Pokud je předmětem smlouvy movitá věc, tedy i motocykl, není nutné sjednávat kupní smlouvu písemně. Pro zachování právní jistoty je to však lepší řešení než ústní smlouva, a to zejména u věcí, jež mají vyšší hodnotu.
Co zahrnuje popis předmětu kupní smlouvy na motorku?
Při sepisování kupní smlouvy na motocykl je potřeba především detailně popsat předmět prodeje a také všechny známé závady. V popisu předmětu by pak neměly chybět údaje o značce a modelu motocyklu, jeho barvě, VIN číslu nebo stavu najetých kilometrů a v neposlední řadě také údaje o zjištěných vadách a poškozeních.
Jak změnit údaje v podepsané kupní smlouvě?
Pokud jste nějakou dobu po podpisu kupní smlouvy zjistili, že potřebujete některou část listiny upravit, přidat nějakou informaci nebo změnit její podmínky, je možné tak učinit prostřednictvím dodatku ke kupní smlouvě. Pakliže byla smlouva uzavřena písemně, musí mít také tento dodatek písemnou podobu.
  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).