Menu Zavřít

KUPŘEDU! KTERÁ?

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Politické iniciativy 1999

Ve světě se diskutuje o globalizaci, o elektronickém obchodě. Děti se učí myslet v nanosekundách, jejich biologický a psychologický rytmus se přizpůso buje stále rychlejším počítačovým operacím. Výzkumy to stvrdili američtí vědci, kteří projektují informační dálnice. Opice začínají dotahovat člověka - naučily se mluvit anglicky.

V baráčnické rychtě uvažujeme leda tak o nesmrtelnosti brouka, myslíme maximálně v sekundách a nejvýš na jedno volební období dopředu. To v lepším případě.

Máme se ale i čím chlubit. Máme občanské iniciativy, které chtějí rozvíjet a kultivovat občanskou a podnikatelskou společnost, rozvíjet právní kulturu, respekt k morálním standardům ve veřejném životě a i všelijak jinak pěstovat občanské blaho. Konečně impuls. Stejné obecné proklamace, kterými se už deset let hemží volební programy prakticky všech politických stran, co kdy ve státě byly a jsou, a také vládní programové prohlášení nynějšího kabinetu, už vyburcovaly na čtyři stovky obyvatel země. Politiky, vědce, umělce, novináře, několik důchodců. „Kdo chce a má kompetentně co k tomu přidat, nechť se přihlásí, vyzval v televizi Prima mluvčí iniciativy IMPULS 99, sociolog a teolog Tomáš Halík. Kdo bude kompetentně posuzovat, kdo má kompetentně co k tomu přidat, výzva neobsahovala.

Bez urážky. Prohlášení nejnovější iniciativy má v mnohém pravdu. Schopnost politiků komunikovat se společností a vnímat kritické hlasy, které přicházejí z domova i z ciziny, je pramalá. Ve veřejném životě opravdu narůstá atmosféra ko nfrontace a arogance. Ano, obráží se i v agresivním a sociálně nesolidárním chování, hospodářstvím počínaje a každodenním životem konče. Politici nedrží slovo, ba dokonce lžou, podvádějí. A je zatraceně potřeba o tom mluvit a psát, pojmenovávat příčiny. Záleží však na tom jak. „Uvidíme, jestli nás politici budou poslouchat. Bude to jistě důležitý signál pro voliče, zda nás politici pohrdavě odmítnou, nebo se nad Impulsem zamyslí a uvítají ho. Politici, kteří nás a rogantně odmítnou, jenom zpečetí to, co jsme říkali v prohlášení, prohlásil rovněž Halík. Také hezký vzorek arogance. Tady že začíná nový proud?

Samotný text prohlášení iniciativy IMPULS 99 v podstatě neobsahuje nic, podle čeho by se občan mohl orientovat. Snad vzory, s nimiž by se mohl ztotožnit. Ale i těch je pod prohlášením podepsáno nemnoho. Tu politici či akademici, kteří se ochomýtali například kolem Politického klubu (posléze Strana demokratického středu) a neměli dostatečnou trpělivost novou stranu vypiplat, umělci, na které se pomalu zapomíná.

Pod prohlášením IMPULS 99 je podepsáno také hodně novinářů. Ani to asi nebude náhoda. Možná spíš poučení z toho, jak zapadlo vystoupení skupiny ekonomů z Dřevíčské výzvy. To bude komentářů… Lidé, kteří mají připravené televizní programy, podle Halíka už ve skupině jsou. Nezbývá než doufat, že programy, které vysvětlí, co je a jak funguje demokracie, k čemu jsou politické strany, Parlament a Senát. A že totéž budou dělat ti, kdož chtějí pořádat setkání s občany. A že přitom v potaz vezmou i trochu jiné problémy, než které čeří český rybník.

Mluvčí Tomáš Halík říká, že IMPULS 99 nechce zasahovat do mocensko-politického mechanismu zápasu politických stran, vstupuje do širšího politického prostoru, kterým je péče o věci veřejné. Další ze tří mluvčích Jiří Pehe říká, že cílem těchto lidí není založit politickou stranu, nelze ale vyloučit, že pro některé z nich se iniciativa může stát „odrazovým můstkem k politické kariéře. Další z IMPULSU jsou ještě určitější a rovnou říkají, že jejich metou je sjednocení pravice, od lákání členstva z ODS, hledání nového vůdce a budoucího premiéra. Není to lepší než vyhýbavá slova o tom, že je třeba pečlivě rozlišovat mezi politikou v užším a širším slova smyslu, mezi politickou mocí a vlivem?

Autoři prohlášení mají bezpochyby pravdu, že jednou z hlavních nadějí polistopadového vývoje bylo otevření veřejného života občanům, jejich sdružením, společenstvím a obcím. Toho prostoru je ale dost a dost. Jenomže postavit a vést f otbalové mužstvo v Dolních Pidivajzlicích nebo založit ochotnický soubor v Horních dá hodně práce. Za zmínku to pak stojí možná okresním novinám. Svolat tábor lidu je jistě pohodlnější a výhodnější.

MMF24

Z nejnovějšího prohlášení je cítit to samé co z politiky. Elita, která se vynořila na konci totality, střední generace, se vyčerpala, vůdce aby pohledal. Apropos, lidé, kteří se přelévají z Lípy do Dřevíče a z Dřevíče do IMPULSU, vesměs už přímý ekonomický i politický vliv měli a co z toho? Předčasné volby, patová situace po nich je dílem i jejich nevěcného hašteření, jejich populistických snah podbízet se veřejnému mínění.

Snad ale budou institucionalizované impulsy roku 1999 přeci jenom k něčemu dobré. Ti mladší, co myslí v nanosekundách a zajímá je spíš vjezd na informační dálnice, se snad konečně pořádně naštvou. Na politiky, politiku a také na nepolitickou politiku.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).