Menu Zavřít

KUŘATA SE VRACEJÍ

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Belgické dioxiny

Belgičtí chovatelé drůbeže, hovězího dobytka a prasat začali minulý čtvrtek znovu porážet. Stačilo, když dokázali, že drůbež nekrmili masokostními směsmi zamořenými rakovinotvornými dioxiny. Zákaz ovšem i nadále platí pro asi 1500 drůbežáren. Informovala o tom Česká tisková kancelář.

V případě chovatelů prasat a hovězího dobytka stačilo, když před příslušnými úřady složili čestné prohlášení, že nikdy nekupovali masokostní krmné směsi u gentské firmy Verkest, která skandál způsobila - aniž se zatím přišlo na to jak. Jejich prohlášení však budou prošetřována. Pokud úřady dojdou k závěru, že jim byly předloženy nepravdivé informace, vystavují se chovatelé hrozbě vysoké pokuty.

Belgie vzdoruje požadavku Evropské komise, aby rozšířila zákaz prodeje i na mléko a mléčné výrobky. Z regálů obchodů zmizelo máslo, ale mléko se prodává dál, stejně jako sýry či tvarohy. Podle místních odborníků je totiž hrozba jejich nad měrného zamoření dioxiny zanedbatelná.

WT100

Kuřata zmizela z obchodů před dvěma týdny poté, co vláda poprvé přiznala, že i drůbež mohla být zamořena rakovinotvornými dioxiny. Souběžně byl vyhlášen zákaz prodeje vajec a vaječných výrobků, posléze i tučného vepřového a hovězího, uzenin a mletých mas, nakonec přišlo na řadu máslo.

Nedůvěra v maso však mezi belgickými zákazníky trvá. Vzrostl naopak zájem o ryby, skopové a hlavně o všechno, co je označeno etiketou BIO. Navzdory vysoké ceně si lidé začali kupovat vše, co je organické a bez chemikálií a také překonali bariéry a zkusili pštrosy, bizony, klokany a další exotiku.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).