Menu Zavřít

Kvůli brexitu by o místo přišlo až sto tisíc zaměstnanců ve finančním sektoru

15. 4. 2016
Autor: čtk/AP

Možné odtržení Velké Británie od Evropské unie by znamenalo ztrátu až sta tisíc pracovních míst ve finančním sektoru. Vyplývá to ze zprávy poradenské společnosti PriceWaterhouseCoopers (PwC). Finančnictví by podle ní bylo zasaženo více než celková ekonomika Velké Británie.

Zprávu nechalo vypracovat TheCityUk, které reprezentuje finanční služby. Podle ní by byl celkový zásah do finančního sektoru obrovský hlavně z toho důvodu, že je přímo závislý na obchodování s jinými zeměmi EU.

Autoři zprávy varují, že příspěvek do hrubého domácího produktu by se brexitem do roku 2020 snížil až o 12 miliard liber (407 miliard korun). To by mělo za následek výrazný úbytek pracovních míst. Finančnictví a pojišťovací služby přitom do britských výnosů z exportu loni přinesly 65 miliard liber, tedy téměř 2 500 liber na domácnost.

KL24

Složitá jednání o nových dohodách

„Dosažení těchto čísel by narušením obchodních vztahů Británie a Evropy, stejně jako zbytku světa, bylo v ohrožení,“ varuje Andrew Sentance z PwC. „Británie by některé ztráty mohla zmírnit dosažením nových dohod s ostatními zeměmi, ale to není vůbec jisté a trvalo by to několik let,“ dodal.

Britové budou o případném odtržení od EU rozhodovat v červnovém referendu. Mezi nejhlasitější příznivce brexitu patří například Boris Johnson, starosta Londýna.

  • Našli jste v článku chybu?