Menu Zavřít

Kvůli poklesu investic a absenci nalezišť hrozí nedostatek ropy, varuje šéf Aramca

10. 7. 2017
Autor: Gill M L via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Svět možná bude čelit nedostatku ropy kvůli zásadnímu poklesu investic i absenci nových nalezišť. Na světovém ropném kongresu v Istanbulu to prohlásil šéf saúdskoarabského státního energetického gigantu Aramco Amín Násir.

„Poptávku po energii sice v budoucnu pomohou pokrýt nekonvenční zdroje, jako je ropa z břidlic a alternativní energetické zdroje, ale je předčasné říci, že vývoj může být tak rychlý, aby tyto zdroje nahradily ropu a plyn,“ prohlásil Násir. Přitom vyhlídky ropného sektoru podle něho dobré nejsou, když finanční investoři nemají chuť podporovat tolik potřebné velké investice do prospekce ropy, dlouhodobého rozvoje sektoru a navazujících odvětví.

Od propadu cen ropy v roce 2014 přišel ropný sektor na investicích o jeden bilion dolarů (23 bilionů korun). Přitom na pokrytí růstu poptávky a kompenzaci přirozeného poklesu těžby ze starších polí bude svět v příštích pěti letech potřebovat novou produkci v objemu 20 milionů barelů denně, soudí Násir. A sestupný trend mají i objevy nových ložisek ropy, za poslední čtyři roky spadly na necelou polovinu v porovnání s předcházejícím čtyřletým obdobím.


Odhady spotřeby ropy v roce 2040: Svět bude potřebovat více

Ropná plošina v Severním moři

MMF24


Státní ropný gigant Aramco, který na příští rok připravuje prodej zhruba pěti procent svých akcií, investuje tak, aby si udržel těžbu na úrovni 12 milionů barelů denně. „Abychom posílili naši prioritní pozici v oblasti ropy, v následujícím desetiletí plánujeme investovat více než 300 miliard dolarů do prospekce, těžby ropy i do programu zaměřeného na konvenční i nekonvenční zdroje zemního plynu,“ prohlásil Násir. Za jednu z priorit společnosti označil „přímou přeměnu ropy na petrochemikálie“, nicméně dodal, že Aramco se soustředí i na na solární a větrné projekty.

Čtěte také:

Indie vyslyšela Trumpovu výzvu. Poprvé kupuje ropu v USA

Rusko podle dohody omezuje těžbu ropy. Ta letos poprvé klesla pod 11 milionů barelů denně


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).