Menu Zavřít

LABUŽNICKÉ SKLEPENÍ

9. 12. 2001
Autor: Euro.cz

Spojení české a francouzské kuchyně sklízí úspěch

Restaurace U Kamenného mostu má dvě samostatné části a jen těžko lze doporučit, kterou z nich zvolit - ve francouzské i české „sekci“ se totiž v příjemně a s invencí upraveném interiéru dobře najíte. Dostanete se tam pěšky od Karlova mostu pasáží nebo připlujete lodičkou po Vltavě a zakotvíte ve zdejším soukromém přístavišti.
Po vstupu do restaurace sejdete prudké schody a ocitnete se v románském sklepení. Při otevření vstupních dveří se ozve decentní zacinkání, takže než sestoupíte dolů, čeká tam už recepční, která vás okamžitě usadí.
Každá z restaurací má jiný styl. Arcimboldo, kde se podávají české speciality, je zařízena po rudolfinsku a skládá se ze dvou sálů - Rudolfova a Dračího. Oba jsou nádherné - barevné praporce, rytířská brnění, soubojové dřevce, bytelné stoly a lavice, malby na zdech. Nic nepřebývá ani nechybí. Host má najednou pocit, jako by se ocitl v úplně jiné době, a jeho dojem žádný detail neruší.
Proti tomu francouzská část je laděna venkovsky. Zdi jsou pomalovány postavami mužů, krásných žen nebo vinařskými motivy a krajinkami. Interiér zdobí staré žehličky, cepy, kola, košíčky, různé venkovské náčiní, uprostřed místnosti stojí sud plný ledu, v němž se chladí speciálně ten den doporučované víno. Na lavicích leží různobarevné, ale nikoli křiklavé polštářky. Květinová výzdoba je ze suchých květů nebo pouze ze zelených rostlin. Jednotlivé místnosti pak osvětlují decentní bodová světla zasazená do kovových předmětů tvaru staré nádražní lampy nebo velkého mlýnku na maso. Vše je vkusné, perfektně barevně sladěné včetně prostírání. Snad jen hudba by mohla více odpovídat duchu restaurace. Rokenrol zněl přece jen poněkud tvrdě.
Nás více okouzlilo „české“ Arcimboldo, originálnější a stylovější. Majitel na místě nešetřil, takže se dá pohodlně procházet mezi stoly. Díky umístění v podzemí jsou pak prostory dostatečně odhlučněné. Výhledem se můžete pokochat pouze z francouzské restaurace, zato však dokonale turistickým - na krásnou venkovní terasu, Vltavu a Hrad. Vybrat si jídlo z přehledně členěného jídelního lístku není vůbec snadné. Kuchař myslel i na vegetariány, nabízí například italské domácí makarony s omáčkou ze tří druhů sýra a muškátovým oříškem, typické italské canelloni plněné směsí jarní zeleniny nebo smažené žampiony plněné nivou. Nechybějí pokrmy doporučené šéfkuchařem, v české restauraci jsou zase náležitě odděleny typicky české speciality jako vepřo-knedlo-zelo, pečená kachna, guláš, špekové knedlíky nebo svíčková. Za zmínku stojí, že v Arcimboldu si pod pojmem česká kuchyně nepředstavují jen tyto vydatné pochoutky, ale pojímají ji po vzoru středověkých kuchařek - nechybějí ryby, zvěřina, křepelky, kuře, šneci, sýry, ovoce, zelenina a pochopitelně houby. Suroviny pro veškerá jídla jsou vždy čerstvé. Chcete-li omáčku z lišek, spolehněte se, že nebudou z konzervy.
Ve francouzské restauraci se pak setkáte s typicky středomořskou kuchyní. Za předkrm jsme zvolili vynikající lososový tataráček a papriku plněnou ovčím sýrem, jako hlavní jídlo pak následoval norský losos s holandskou omáčkou, kaviárem a ratatouille a grilovaný biftek (propečený podle našeho přání) ve slaninovém kabátě s omáčkou z lišek dochucenou amarettem a s bramborovými pusinkami. Porce byly tak velké, že jsme se už nedokázali odhodlat k dezertu. Uspokojilo nás proto pouze silné espresso, z velké nabídky destilátů nás nejvíce zaujala pětiletá slivovice, k dispozici byly i doutníky. Kuchařovo umění lze hodnotit tou nejvyšší známkou, navíc si v kuchyni dali práci i s barevným sladěním pokrmů a dokonalou úpravou na talíři.
Popíjeli jsme nejprve campari s ledem, poté dobře chlazené Zweigeltrebe rosé ze Znovínu Znojmo. Co se týče vína, neměla obsluha chybu, servírka nechala i zátku na stole, což se vidí jen málokde. Nabídka vín byla dostatečná, vedení restaurace počítá navíc s rozšířením sklepa tak, aby si kvalitní pití mohli vybrat i ti, kteří nechtějí za láhev utratit několik stokorun či tisícikorun. Kromě vín je v nabídce restaurace i čepovaná dvanáctka Krušovice a tmavá desítka, půllitr za 85 korun. Třetinka nealkoholického piva Clausthaler potom stojí 75 korun.
Z restaurace U kamenného stolu jsme odcházeli spokojeni s jídlem, pitím i dobrou a příjemnou obsluhou. Měli bychom pro vás alespoň jedno varování na závěr: recepční se už při příchodu zeptá, v jaké restauraci chcete jíst. Takže si dobře rozmyslete, jak odpovíte. Přestože je velmi pravděpodobné, že ani v jedné nebudete zklamáni.

Restauranty U Kamenného mostu
Adresa: Smetanovo nábřeží 195-196 (Pasáž Karlovy lázně), Praha 1
telefon: 24 097 100
e-mail: KAMMOST@mbox.vol.cz
Otevírací doba: denně od 12 do 01 hodin
Počet míst: 100
Druh kuchyně: česká a středomořská
Platba kartou: všech bank
Jídelní lístek: čeština, angličtina francouzština, němčina
Jazykově vybavená obsluha: čeština, francouzština, němčina, angličtina
Původ vín - Morava, Francie, Španělsko, Kalifornie, Itálie

Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika: 9 bodů z 10
Prostírání: 8 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku: 8 bodů z 10
Chování personálu: 10 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů: 20 bodů z 20
Celkem: 55 bodů ze 60

Výběr z jídelního lístku
Francouzská restaurace
Předkrm: Pyramida z uzeného lososa s bramborovými lupínky a křenovou omáčkou - 180 korun
Hlavní jídlo: Double Surf & Turf - grilovaný biftek a obří císařský garnát, doplněný provensálským tomatem a bylinkovým olejem s gratinovanými brambory - 590 korun
Dezert: Pošírovaná hruška strýce Gérarda povařená ve víně, plněná zmrzlinou, posazená v čokoládové polevě - 95 korun

EBF24

Arcimboldo restaurant
Předkrm: Miska zapečených voňavých sýrů - 85 korun
Hlavní jídlo: Jehněčí ragú s bylinkami a houbovým rizotem - 245 korun
Dezert: Jahodové knedlíky s jahodovou omáčkou a tvarohem - 95 korun

Výběr z vinného lístku
200eme Anniversaire, Bourgogne Blanc AOC, Louis Latour, ročník 1999
(Burgundsko) - 985 korun
Muscat de Beaumes de Venise AOC, Paul Jaboulet Ainé, ročník 1996
(Cotes du Rhone) - 1420 korun
Gewurztraminer Vendages Tardives, Hugel et Fils, Alsace AOC, ročník
1989 (Alsasko) - 3450 korun
Ryzlink vlašský, Znovín Znojmo, ročník 1998 - 570 korun
Pálava, víno Mikulov, ročník 1983 - 1060 korun
Promis, Rosso de la Toscana VdT, Pieve Santa Restituta, ročník 1994 (Toskánsko) - 1790 korun
Zweigeltrebe rosé, Znovín Znojmo, ročník 1999 – 580 korun

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).