Menu Zavřít

Lákavý svět konkursů

26. 3. 2004
Autor: Euro.cz

Členy týmu správkyně Union banky spojují společné kauzy

Česká republika je malým rybníkem. S trochou nadsázky je možné tvrdit, že všichni všem fušují do řemesla. Se stejnými tvářemi se setkáváme v kauzách, které na první pohled vůbec nic nespojuje. Je tomu tak i v případě konkursu na zkrachovalou Union banku. Přes členy nejužšího týmu konkursní správkyně Michaely Huserové se dostaneme až k vytunelovaným kampeličkám.

Znají se z Expandie.

Současný mluvčí banky Oldřich Babický působil dříve jako redaktor Hospodářských novin. V roce 2000, kdy krachoval Svit Zlín, se zastával managementu a obhajoval jeho tvrzení, že pro firmu by bylo lepší, kdyby nebyla poslána do konkursu. V čele krizového vedení stál tehdy Pavel Rozehnal. Ten dnes patří k nejužšímu týmu Huserové. Má na starosti finance. Rozehnal byl ve druhé polovině devadesátých let finančním ředitelem Expandia Holding. Ve funkci pohledávkáře v holdingu pracoval také Jiří Geissler, další ze současných nejbližších spolupracovníků Michaely Huserové. „Dokázal vždy shromáždit během krátké doby informace o dlužníkovi, jeho majetkových poměrech a rodině. Ve vymáhání byl neobyčejně úspěšný. Netajil se tím, že využívá informace od kolegů z BIS, kde v minulosti pracoval,“ vzpomíná jeden z někdejších kolegů. Zprávy, které se na veřejnosti o lidech kolme Huserové objevily, se doposud týkaly především jejich bývalého působení. Zajímavé je ale i jejich napojení na další známé „osobnosti“ českého podnikatelského světa.

WT100

Svět aut: koupeno na dřevo.

Zatím jediným dokončeným prodejem z majetku Union banky je zpeněžení dceřiné společnosti CDZ poskytující dovozcům celní záruky. Tu na počátku září minulého roku koupila britská společnost Printstop. Týdeník EURO získal neověřené informace, z nichž vyplývá, že za firmou Printstop stojí Pavel Rozehnal. „Tyto dokumenty jsou falzum. Nikdy jsem je neviděl,“ reaguje na předložené listiny Rozehnal. Dodává, že firmu Printstop vlastní kanadský občan Luděk Kučera. Rozehnal nicméně přiznává, že se s Kučerou zná. Důvod, proč kolují dokumenty, které diskreditují postavení Rozehnala v týmu konkursní správkyně, vysvětluje on sám jako jednu z kreativních „akcí“ Miloslava Votavy, který se specializuje na zakládání offshorových společností po celém světě. „V roce 2002 mi jeden známý představil pana Votavu s tím, že jeho manželka vlastní ostravský dům Svět aut, který je blokován kvůli soudním sporům. Na soudní výdaje si ode mne půjčil Votava kolem 1,1 milionu korun,“ tvrdí Rozehnal. Dluh, jehož svědkem měl být Jiří Geissler, prý Votava nikdy nesplatil. Soud v lednu zahájil proti Miloslavu Votavovi trestní stíhání za podvod. Týdeník EURO má k dispozici kupní smlouvu, ze které vyplývá, že objekt Svět aut v Ostravě koupila Jaroslava Votavová, manželka Miloslava Votavy. Jako prodávající strana vystupovala společnost IR – investorská a rozvojová, dcera Českomoravské družstevní spořitelny, v jejímž čele stál Petr Bezruč. Ten je nyní stíhán za její vytunelování. Na konci února opustil po třech letech ostravskou vazební věznici, neboť mu skončila zákonná tříletá vazební lhůta. Jedním z kanálů, kam zmizela část majetku kampeličky, je i prodej objektu Svět aut. Na účet IR – investorské rozvojové peníze za nemovitost nikdy nedorazily. I přesto, že podle kupní smlouvy měla uhradit paní Votavová cenu nemovitosti, která činila více než 97,4 milionu korun v hotovosti.

Peníze z islámského světa.

Prostředky na tuto transakci si údajně půjčila od Islamic Credit Bank. Neznámá finanční instituce má sídlo na ostrovech Komory. Před dvěma týdny oznámil Rozehnal na policii porušení devizového zákona, kterého se měla dopustit Jaroslava Votavová tím, že bez povolení dovezla do ČR hotovost, za kterou uhradila Svět aut. Nicméně v katastru nemovitostí je stále bez jakékoliv poznámky vedena jako majitelka Světa aut Jaroslava Votavová.
Ani tímto případem výčet obvinění mezi Rozehnalem a Votavou nekončí. „Votava chtěl, abych se s ním podílel na založení internetové banky v Černé Hoře. Sliboval velmi výhodné podmínky. Když jsem ale na místě zjistil, jaká je skutečnost, ustoupil jsem od toho,“ popisuje další z nevydařených společných akcí Rozehnal. Votava naopak tvrdí, že Rozehnal spolu s Geisslerem a Kučerou, vlastníkem firmy Printstop, měli zájem o investici v offshorové bance Standard Hellier Bank v Černé Hoře. Obchod prý ale zkrachoval, protože zájemci neuhradili kupní cenu ve výši 2,24 milionu korun. Miloslav Votava poskytl týdeníku EURO dokumenty, z nichž vyplývá, že si Rozehnal spolu s Geisslerem nechal přes něho zaregistrovat několik offshorových bank. Rozehnal všechny tyto dokumenty považuje za podvrhy. Mezi listinami bylo i varování Mezinárodní bankovní asociace Černé Hory, která upozorňovala na Pavla Rozehnala a Jiřího Geisslera, kteří jsou prý podezřelí z finanční defraudace, praní špinavých peněz a konspirace. Rozpaky ale budí fakt, že internetové stránky asociace postavila česká firma, sídlící na totožné adrese v centru Prahy, jako zaměstnavatel Miloslava Votavy. Ten podal během loňského roku na Rozehnala a Geisslera dvě trestní oznámení a jedno i na Luďka Kučeru.

  • Našli jste v článku chybu?