Menu Zavřít

Lanovkou nad žirafou. Plány na pražskou lanovku do Bohnic se komplikují

10. 5. 2018
Autor: Profimedia.cz

Když nemáte most, dejte tam lanovku. Praha obnovila plány na spojení lanovou dráhou mezi Podbabou a Bohnicemi. Tedy mezi dvěma částmi Prahy, které k sobě mají přes Vltavu velmi blízko, ale dostat se z jedné do druhé znamená objet skoro celé město. Zvlášť druhá jmenovaná destinace je vzhledem k charakteru projektu příznačná, protože varianty tras, kudy má lanovka vést, budí přinejmenším rozpaky.

Nápad na spojení těchto částí Prahy se objevuje už od šedesátých let minulého století a střídavě se ukládá k ledu. Zdá se ovšem, že nyní je nejdál své konečné podobě. Pražská společnost Ropid, tedy regionální organizátor dopravy, vypsal výběrové řízení na studii lanovky. Vítězovi dal nějaký čas a poté, co nesplnil podmínky, zakázku zrušil. V novém výběrovém řízení na studii proveditelnosti zvítězilo sdružení Cedop, které vyhrálo s cenou přibližně 1,5 milionu korun.


Přečtěte si také: Praha počítá se šesti novými mosty, na obzoru je jediný

Pražské mosty, ilustrační foto


Varianty vedení lanovky byly čtyři, jenže se ukázalo, že většina nevyhovuje. Jedna z nich vedla například nad hlavami žiraf ve výběhu v zoo, jiná se opírala o sloup, který by mohl údajně ohrozit barokní usedlost Sklenářka.

Vůbec proto není jisté, kudy lanovka s kapacitou dvou tisíc přepravených lidí v jednom směru za hodinu nakonec povede. Spíše se ukazuje, že v Praze se nedá postavit nic a aktuální plány na lanovku budou mít stejný osud jako vize představované postupně od šedesátých let.

Dále čtěte:

Komentář: Prostě to neuděláme

Signál v metru za půl miliardy. Operátoři budou mít do tunelů přístup jen dvě a půl hodiny denně

CIF24

Praha odložila schválení novely stavebních předpisů. Trojkoalice chce více času

Praha opraví provozovny na náplavce v Podskalí. Přes sezónu budou uzavřeny


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).