Menu Zavřít

Larry táhne do boje

29. 3. 2005
Autor: Euro.cz

Ve válce s firmou SAP má Oracle pochybnou naději na úspěch

Když Oracle 22. března ohlásil 650milionovou akvizici Reteku, tvůrce softwaru pro spotřební průmysl, ukončil tím zuřivou třítýdenní bitvu se softwarovým rivalem, firmou SAP. Závod spočíval v sérii šílených nabídek a protinabídek, a dokonce uštěpačných poznámek šéfa Oraclu Lawrence J. Ellisona na adresu SAP. Ellison firmě SAP, jež podala nabídku jako první, Retek přebral. Jakmile se však rozvířený prach usadil, ukázalo se, že kořist je dost mizerná. Za získání záchytného bodu ve spotřebním průmyslu zaplatil Oracle za málo známou minneapoliskou firmu s 525 zaměstnanci a loňskými výnosy ve výši pouhých 174 milionů dolarů stoprocentní bonus navíc. Co to má znamenat?
Bitva představuje malou část zuřící války Oraclu s SAP o dominanci na poli 47miliardového trhu. A žádná strana neustoupí ani o píď. Kdysi rychle rostoucí trh s obchodními aplikacemi - použitelnými pro správu účetnictví, nákupů, řízení lidských zdrojů a vztahů se zákazníkem – vzrostl v loňském roce jen o pět procent. Obě společnosti si potřebují utrhnout svůj díl a zvýšit tržby. SAP dlouhodobě vede, a tak Ellison pro ovládnutí terénu zvolil riskantní strategii. Prvním krokem uskutečněným 7. ledna bylo „nepřátelské převzetí“ firmy PeopleSoft, 10,3miliardové dvojky na trhu s aplikacemi. V současné době provádí Ellison sérii menších akvizic a plánuje spojení čtyř skupin produktů do jednoho balíku nazvaného Project Fusion. „SAP je impozantní společnost, ale my ji doháníme,“ prohlašuje Ellison.
Ellisonův plán znamená pro Oracle objížďku. Hlavním obchodní aktivitou firmy je prodej databázového softwaru a v tomto směru jistě trh ovládá. Dne 22. března ohlásil zvýšení příjmů za poslední čtvrtletí o osmnáct procent na 2,95 miliardy dolarů, většinou z prodeje databází. Zisky klesly v důsledku nákladů spojených s akvizicí PeopleSoftu o patnáct procent na 540 milionů. Prostřednictvím PeopleSoftu a dalších akvizic buduje Ellison mohutnou základnu zákazníků, jimž může prodávat databáze a další aplikace. Sází na to, že po integrovaném balíku databází a aplikací s jednotným softwarem skočí korporace, které prahnou po zjednodušení výpočetních systémů.
Tím, že se Ellison pustil do boje se společností SAP, si proti sobě postavil protivníka těžké váhy, který má velkou chuť vytřít mu na trhu s aplikacemi zrak. SAP má po celém světě 26 tisíc zákazníků a širokou řadu produktů, díky nimž se stal standardem podnikových aplikací. Investiční banka Goldman Sachs očekává, že mezi čtyřmi předními hráči se podíl SAP na zisku ze softwarových aplikací vyšvihne z 59 procent v roce 2003 na sedmdesát letos. Společnost zároveň přepokládá, že podíl Oraclu (včetně PeopleSoftu) klesne ze třiceti na dvacet procent. „Bude to vyžadovat značnou dávku marketingové rétoriky, ale SAP má tolik energie, že ho Oracle ve finále nebude schopen vytlačit,“ domnívá se Richard G. Sherlund, analytik společnosti Goldman Sachs.

WT100

Beze strachu.

SAP definitivně přešel do útoku. Na fúzi s PeopleSoftem ještě nezaschl inkoust a SAP už začal lákat jeho zákazníky na 75procentní slevy za přestoupení. Německá společnost loni přivábila několik bývalých zákazníků Oraclu včetně PepsiCo. Generální ředitel společnosti SAP Henning Kagermann považuje akvizice Oraclu za bezvýznamnou strategii. „Oracle nás může ohrozit pouze v případě, že bude dělat lepší aplikace, což jsem zatím nepostřehl,“ uvádí Kagermann.
Výsledek bude pravděpodobně záviset na tom, jak si oba rivalové povedou v tomto roce. Oracle bude mít plné ruce práce s integrací PeopleSoftu, Reteku a dalších akvizic. Neočekává se přitom, že by Project Fusion byl dokončen před rokem 2008. SAP zatím upravuje své aplikace a softwarový program nazvaný NetWeaver, který umožní zákazníkům přinutit ke spolupráci jiné programy s produkty SAP. Firma najímá tisíc inženýrů a snaží se dokončit projekt v roce 2007 – rok před dokončením Project Fusion Oraclu.
První výstřel mají firmy za sebou. Technické nároky jsou enormní a obě strany by mohly klopýtnout. Největší tlak však spočívá na Ellisonovi. SAP si vzal na mušku již dříve, a nic moc z toho nevzešlo. Teď to zkouší znovu, a sázky jsou vyšší než kdykoli předtím.

Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

  • Našli jste v článku chybu?