Menu Zavřít

Lépe je u rybiček

24. 8. 2004
Autor: Euro.cz

Na nábřeží stále panuje duch lepších restaurací reálného socialismu

I takové události, jako je příchod potomka na svět, by šlo strávit tvořivějším způsobem než planým těkáním po chodbách podolského Ústavu pro matku a dítě. Na nábřeží, pár kroků od něj, se totiž kromě notoricky známé zahradní restaurace nachází podnik s velkolepým názvem Magic Green, evokující prostředí golfového klubu (nechybí ani jamka, jejíž zdolání je údajně odměňováno drinkem). Zelený koberec alias trávník, v rohu lenošící golfové hole, modré polstrované lavice a kanárkové zdi s iluzivními malůvkami golfových hráčů a retro-reklamami nás vyvedly z míry tak, že jsme vycouvaly zpět na zahrádku.
Nečekáme dlouho a už je tu číšník v černém tričku a kalhotách, jak se posléze ukáže, hlavní postava dnešního představení. Vyniká komunikativností, svérázným humorem a vysokou mírou identifikace s klientelou. Třímá zelené jídelní lístky s nabídkou mezinárodní, francouzské, italské a ruské kuchyně hýřící originálními názvy typu „z kuřete nudličky s uzeným idiomem“ (údajným českým ekvivalentem mají být „kuřecí nudličky s uzeným jazykem“). V přebujelé nabídce si nelze soudně vybrat. Názvy pokrmů, zbytnělé cizojazyčnými ekvivalenty, v nás budí nejistotu a volají po odborníkovi. Golfový džin je pohotově k dispozici a rozšafně s námi uvažuje nad ingrediencemi. I před ním se zřejmě jídelníček rozprostírá jako nedotčený trávník před prvním odpalem. Pohybuje se na něm zaštítěn několika favority, které neodbytně propaguje. Nejprve jsme zvolily boršč. Stojí celých 120 Kč, bude ho zřejmě pořádný lavor. Modrá miska je věrným obrazem jídelníčku. Oranžovo-červená tekutina, zastřená šmouhou sražené zakysané smetany, vypovídá o originálním balkánsko-francouzském pojetí této výživné polévky – vedle líně se převalujících kousků lilku a červených paprik se v ní bystře prohánějí baby karotky a svěží korálky hrášků, jejichž jasné barvy svědčí o tom, že boršč okrášlily až na poslední chvíli. Kuchař navíc zřejmě usoudil, že maso by do tohoto veselého klání vneslo jedině zmatek, a tak se omezil na pár nitek hovězího.
Hlavní chod v podobě králičího hřbetu plněného kaštany s mandlovou omáčkou je naštěstí povedenější. Tři plátky rolády s kousky kaštanů a mandlí zkombinované se smetanovou omáčkou jsou chuťově vynikající, vizuální stránka však poněkud pokulhává. Navzdory skutečně delikátní chuti nám prezentace poněkud bez ladu a skladu navršených komponentů připomíná doby doufejme již dávno minulé. Brokolice, kterou jsme zvolily jako přílohu, je navíc o stupínek měkčí, než si tento druh zeleniny žádá, králičí maso zas o stupeň sušší.
Řecký salát ze salátu ledového, rajčat, paprik, zelených oliv a balkánského sýra leží na mělkém talíři. Postrádáme černé olivy, papričky a patřičný šmrnc. Z truchlivého ohryzávání oschlé bagety nás vytrhuje až zjevení postaršího kominíka, který zrovna přichází do podniku. Slibujeme si jeho přispěním alespoň dobrý dezert. Potěšen naším zájmem nastavuje rámě a dotek štěstí nabízí bez okolků. Láká nás citronový dort, když však vychází najevo, že veškeré dezerty jsou zmražené a dají se jen trochu povolit do mikrovlnky, pídíme se raději dál. Dozvídáme se, že můžeme dostat čerstvou palačinku. S borščem v čerstvé paměti raději žádáme pouze o kávu a účet.
S žehráním na kominíka platíme horentních 750 korun. Ale což! Žaludky máme plné, výhled na zelené túje nám osvěžil zrak, smíchem jsme si snad o pár minut prodloužily život. Budoucí otcové však nechť raději dvě hodiny zírají na červené rybičky v mramorové nádržce haly podolského sanatoria. Na nábřeží totiž stále panuje duch „lepších“ restaurací reálného socialismu s jedinou výjimkou: arogance normalizačních číšníků je již naštěstí opravdu minulostí.

Magic Green
Adresa: Podolské nábřeží 28, Praha 4-Podolí
Telefon: 241 430 346, mobil: 603 539 893
rezervace@magicgreen.cz, www.magicgreen.cz

  • Otevírací doba: Po-Pá 11-23, So-Ne 17-23
  • Počet míst: 45, zahrádka 16
  • Druh kuchyně: mezinárodní
  • Platební karty: všechny běžné
  • Jazyková vybavenost personálu: angličtina, němčina
  • Země původu nabízených vín: ČR, Francie, Austrálie, JAR

Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 7 bodů z 10
Prostírání 8 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 8 bodů z 10
Chování personálu 9 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 15 bodů z 20

Celkem 47 bodů z 60

Výběr z jídelního lístku:
Kuřecí krém se zeleninou a parmazánem 50 Kč
Čerstvé hříbky na smetaně 80 Kč
Vepřová panenka plněná jablky 160 Kč
Toltécký králík 220 Kč
Kachna s černorybízovou marinádou 250 Kč
Jehněčí kotletky na rozmarýnu 400 Kč
Torta fruta lunga 100 Kč

MMF24

Výběr z vinného lístku:
Sylvánské zelené pozdní sběr 2000 (vinařská obec Dolní Dunajovice,
trať Kraví hora) 290 Kč
Rulandské modré 490 Kč
Caprice de Colombelle (JZ Francie) 390 Kč
Chablis J. B. Béjot (Bourgogne) 990 Kč
Corbieres Rocbere Vieux (Languedoc Rousillon) 390 Kč
Selaks Sauvignon Blanc (Marlborough, N.Zéland) 990 Kč

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).