Sudety platí za jednu z nejchudších oblastí Česka s místy ještě stále viditelnými pozůstatky dřívější industrializace. Dnes je mnoho bývalých továren opuštěno a region se stále potýká s vyšší nezaměstnaností.
Ovšem dobrou zprávou je, že nejen kvalita života roste i v Sudetech, ale také gastronomie je v pohraničí na vzestupu. I tady můžete najít místa servírující jídlo, na němž byste si mohli stejně tak pochutnávat i v metropoli.
Jedním z takových tipů je i Královka. U jedné z nejznámějších kamenných rozhleden v Jizerských horách vznikl v loňském roce celý areál. V horských apartmánech se můžete ubytovat a funguje tu i samoobslužná restaurace Sluneční terasa. Podnik podobající se moderním alpským restauracím, které známe ze zimních dovolených, servíruje poctivé jídlo. V létě se chystá grilování na terase, tak se tu zastavte i po víkendové túře.
Liberec často funguje jako zastávka při cestě na Ještěd. Mimochodem ubytování v této ikonické stavbě rozhodně stojí za to. Nicméně pokud sejdete zpět do města, vyplatí se vyzkoušet několik bister a kaváren, které tu v poslední době vznikly.
Mikyna je dnes nejspíš nejoblíbenější kavárnou a bistrem v Liberci. Světlý podnik s jednoduchým designem servíruje snídaně, víkendové brunche a menší jídla. Populárním pokrmem jsou tu různé misky poskládané z čerstvých surovin, které v sobě kombinují salát a plnohodnotné jídlo. Kávu připravují ze zrn z lokální pražírny Nordbeans. Dalším podnikem podávajícím výběrovou kávu a domácí dezerty je Kafe Kytka. Kavárna spojující nádherné květinářství s kávou je koncept, který by stálo za to rozšířit. Posedíte si s dobře připraveným nápojem obklopeni květinami, a navíc si domů můžete odnést krásnou kytici.
Jitravský dvorec Útulná a do detailu vyladěná restaurace v malebné vesnici na kraji Lužických hor mnohého hosta překvapí. Na první pohled rustikální hospůdka, v jejíž kuchyni ale vaří moderně a s nápadem. Díky okolním pastvinám, kde se pasou ovce a krávy chované v bio režimu, se vám na stůl dostane jen čerstvé místní maso. Značná část zeleniny je pěstovaná na místní zahradě a pro bylinky si kuchaři chodí i do okolních lesů. My jsme při naší poslední
návštěvě ochutnali vynikající polévku z pečených paprik a candáta s pohankou a zeleninou. Kromě výborného jídla jsme museli ocenit i pozorný servis daleko převyšující naše očekávání. Potěšila nás i kvalita kávy, která bohužel stále není ve všech špičkových restauracích na stejné úrovni jako zbytek nabídky. V Jitravě odebírají zrna ze severské pražírny Nord beans a umějí z nich připravit dobrou kávu na bázi espresa.
Hotel Kleis, restaurace Sladovna Cvikovský pivovar byl dlouhou dobu naší pravidelnou zastávkou po cestě do Lužických hor. Pivo tu lahvují i do PET lahví, v nichž díky promyšlené metodě vydrží několik dnů jako čerstvě natočené. Místní třináctka je naší stálicí, kterou jsme si vždy brali s sebou na chalupu. Ve Cvikově vznikla moderní pivovarská hospoda s názvem Sladovna, kde vaří poctivá česká jídla. Pokrmy, které nás délkou své přípravy často přesvědčí, že se je doma ani nevyplatí
připravovat. Masa podlévaná pivem nebo trhané vepřové jsou vždy sázkou na jistotu. Pokud si chcete dát jen něco menšího, myšleno objemem, nikoli počtem kalorií, doporučujeme paštiky, rillettes nebo skvělou škvarkovou pomazánku. Ve Cvikově před rokem otevřeli i hotel ve velmi jednoduchém čistém designu. Ideální místo nejen pro ty, které ochutnávání různých druhů piva unaví.
Prezidentská chata Prezidentská chata je pro nás symbolem domácí pohody. Rekonstrukce budovy z 20. let, která jednu dobu sloužila pro zaměstnance Kanceláře prezidenta republiky, vrátila chatě původní podobu. V restauraci doporučujeme vybrat místa u oken v nádherně prosvětlené zadní části s výhledem do okolí. Kuchyně si na nic nehraje a s respektem k lokalitě servíruje tradiční česká jídla. V Prezidentské se nemusíte bát vybrat si cokoli z jídelního lístku, ale my doporučujeme nechat
si místo na sladké. Ovocné knedlíky jsou zvlášť v létě pochoutkou, bez které nemůžete odejít. Navíc vám zážitek zpříjemní velmi milý personál. Zdá se, že je práce opravdu baví. Možná natrefíte i na vtipálky, kteří vám budou k snídani nabízet panáka slivovičky. Tuto volbu necháme na vás, ale pokud budete v Prezidentské nocovat, rozhodně si dejte místní míchaná vajíčka na cibulce, jedny z nejlepších, jaké jsme ochutnali.
Ábelův mlýn Vyhlášená restaurace kousek od Prachovských skal nedávno změnila majitele. Kvalita ovšem zůstala a k původní hospůdce přibyl i malý penzion v patře. Šéfkuchař a zároveň provozovatel Martin Dvořák sází na poctivá česká jídla s vlivy Středomoří a Francie. Právě po těchto zemích sám často cestuje a přiváží si inspiraci. Z menu doporučujeme asi nejvyhledávanější
místní pokrmy, vepřová líčka na burgundském s bramborovou kaší a fantastické creme brulée. Pečou si tu také vlastní podmáslový chleba, který si můžete odvézt i domů. Pečlivě si ale rozmyslete předem, co vše si objednáte, porce jsou nadstandardní. Nicméně tak dobré, že je líto nedojídat. Po cestě okolo Českého ráje je Ábelův mlýn jednoduše povinná zastávka.