V polovině června to vypadalo, že průvodce Michelin
chytil druhý dech. Konečně přestal ignorovat Slovinsko, které na hvězdy dosud
čekalo. Přestože celá země má jen o něco více obyvatel než Praha a rozlohou je
několikanásobně menší, zasloužilo si Slovinsko samostatného průvodce. Komisaři
chválou rozhodně nešetřili.
Celkem rozdali šest hvězd, z toho obdivovaná Hiša Franko pod vedením Any Roš a Valtera Kramara získala hned napoprvé hvězdy rovnou dvě. K tomu šest bibů, tedy ocenění dobrého jídla za přiměřenou cenu a třicet sedm talířů, které označují místa, kde komisaři objevili dobré jídlo.
Ti, kdo ve Slovinsku v posledních letech byli, nemohou
být překvapení. Skvělé jídlo a víno tu najdete i v malých vesnicích. Funguje
tu úplně jednoduchý trik. Lokální suroviny. Když využijete to nejlepší, co je
právě k mání, většinou to dobře dopadne. Spolu s pohostinností
místních a nádhernou krajinou je to kombinace, která ve středu Evropy těžko
hledá konkurenci.
Naproti tomu, Česká republika komisaře zjevně vůbec
nezajímá. Praha bývá tradičně součástí jarního průvodce po významných
evropských městech – Main cities of Europe. Koronavirus oddálil vyhlášení
letošního průvodce na minulý týden, kdy v pátek oznámily pražské
restaurace Field a La Degustation de Bohême Bourgeoise, že si hvězdu udržely i
pro letošní rok.
Oznámení o vydání průvodce se objevilo i na webu Michelinu, ale do dnešního dne tam visí výsledky pro Prahu za minulý rok. Podle všeho se tím ale nikdo netrápí. To, že i pro letošek platí výsledky z loňska, legitimizoval Michelin retweetnutím shrnujícího textu, který publikoval anglicky psaný web expats.cz. Hotovo dvacet. Respektive třicet jedna. Tolik je v něm zmíněných podniků. Hvězdy dostávají stále stejné, biby taky a talíře jsou jen takový doplněk, aby se neřeklo. V seznamu se nezměnila ani jediná položka.
Jakoby v Praze za poslední rok ani nikdo nebyl,
pandemie nezavřela podniky na více než dva měsíce, restaurace nezměnily
koncepty a hlavně nevznikly žádné nové, které by stály za zmínku. O místech
mimo Prahu ani nemluvě. Dosud bylo oficiální vysvětlením, že komisaři hodnotí
jen hlavní nebo opravdu významná evropská města. No, vejde-li se Krakov a
Salcburk, mohli by Michelin věnovat pozornost alespoň Brnu a Olomouci.
Čtenáři Eura ale nemusí být zklamaní. Českou gastronomii
budeme i nadále sledovat velmi pečlivě. Skvělé jídlo za přiměřenou cenu
dostanete rozhodně v pražské The Eatery i v restauraci Taro,
v Brně vás pošleme na večeři i drink do Atelier Cocktail Bar & Bistro
a v Olomouci si vyhraďte prostor na Entrée Restaurant i Long Story Short
Eatery & Bakery. Michelin zjevně neví vše.