Menu Zavřít

Leškova rezerva

19. 12. 2003
Autor: Euro.cz

Stadion by měl začít fungovat v říjnu 2005

PRAHA (ty) - Slavnostní výkop prvního fotbalového utkání na novém fotbalovém stadionu SK Slavie Praha v Edenu bude 19. října 2005 v 18.30 hodin. Před zahájením stavby to minulý týden prohlásil její generální projektant, architekt Martin Kotík ze společnosti Omicron-K. Nový slávistický chrám má stát na místě starého.
Investice určitě přesáhne miliardu korun, jak uvedl Kotík. Opatrné vyjádření šéfa fotbalové Slavie Vladimíra Lešky ohledně financování akce však vyvolalo řadu spekulací, že se jedná opět o projekt pouze „papírový“. Makety nového stánku v Edenu byly totiž slávistickým fanouškům a veřejnosti předkládány v posledních letech mnohokrát. Vše pak končilo na nevyjasněných vlastnických vztazích k pozemkům a nedostatku peněz.
Informace týdeníku EURO hovoří o tom, že tentokrát má Slavia v otázce zajištění financování výstavby stadionu jasněji, než oficiálně uvádí. Leška totiž všechny karty neodkryl. „Slavia Praha se bude finančně podílet 25 až 35 procenty. Další variantou je možnost konsorcia firem. Počítáme, že svůj díl přidá i Městská část Praha 10 a vlastník klubu Enic. Vše je v jednání,“ prohlásil šéf Slavie. To hlavní ale nesdělil. „V pokročilém stadiu je jednání Slavie s bankou, která by měla zabezpečit financování 50 až 55 procent z více než miliardové investice,“ řekl týdeníku EURO zdroj, který si nepřál být jmenován. Údajně se jedná o renomovanou, ale ne největší banku na tuzemském trhu.
„Pan Leška rád při svých vyjádřeních pracuje s rezervou,“ uvedl zdroj. Promítlo se to i v jeho odpovědích na otázku samotného zahájení výstavby. „Ještě nám chybí pět stavebních povolení. Reálný termín je v polovině příštího roku,“ líčil Leška. Týdeník EURO má informace, že Slavii chybí vyřídit již jen dvě stavební povolení. Stavět se v Edenu prý může začít již v dubnu 2004.
„Stadion bude postaven podle nejpřísnějších norem FIFA a UEFA, s plně krytými tribunami a kapacitou 21 500 sedících diváků. Počítá se s jeho rozsáhlým komerčním využitím. Jeho součástí mají být hotelové a restaurační služby, administrativní centrum, a dokonce byty na prodej,“ řekl architekt Kotík.
Jakkoli byl Vladimír Leška v otázce financování výstavby opatrný, o termínu dokončení hovořil nekompromisně: „Změnit se může pouze doba výkopu.“ Architekt Martin Kotík jeho slova potvrdil: „Projekt i termín je reálný. Stadion kromě toho, že bude stát přes miliardu, musí také vydělávat. Návratnost investice odhaduji do třinácti let.“

  • Našli jste v článku chybu?