Menu Zavřít

Letadlem na dovolenou v roce 2021: Jaká pravidla platí na letišti i v letadle v době pandemie

4. 6. 2021
Autor: Depositphotos
  • Dovolenou v zahraničí plánuje letos v létě přes dva miliony Čechů. Je to zhruba polovina obvyklého počtu

  • Protože se i letošní prázdniny ponesou ve znamení koronavirové pandemie, musejí se cestující přizpůsobit celé řadě bezpečnostních opatření

  • Restrikce jsou mnohdy ještě přísnější než před 12 měsíci, jelikož za tu dobu vzniklo i navzdory postupnému očkování hned několik nových mutací onemocnění covid-19


Redakce Euro.cz pro vás ve spolupráci s pražským Letištěm Václava Havla a skupinou Smartwings dala dohromady odpovědi na aktuálně nejčastější otázky cestujících, jež současně představují i hlavní důvod toho, proč se řada jiných nechá od případné letecké dovolené v roce 2021 – poněkud zbytečně – odradit.

Kam všude se z pražského letiště aktuálně dostanete?

Počet destinací se v důsledku postupného rozvolňování v té které zemi velmi rychle mění, na začátku června 2021 nicméně platí, že z Letiště Václava Havla se napřímo dostanete na více než 70 míst. Nechybí pochopitelně tradiční dovolenkové destinace typu Zadar, Split, Dubrovnik, Varna, Burgas, Rhodos, Kréta, Antalya, Hurgháda, Řím, Bari, Barcelona, Valencie, Mallorca, Tenerife, Grand Canaria či Džerba. Stejně tak se lze ale dostat i do Londýna, Paříže, Kodani, Stockholmu, Atén či Istanbulu. Do USA, Kanady, jihovýchodní Asie nebo Číny každopádně v tuto chvíli žádná přímé letecké spojení z Prahy není. Kompletní výčet destinací je pak možné nalézt zde.

Je letiště bezpečné?

Ano, a to hned z několika důvodů. Tím hlavním je skutečnost, že jeho prostory jsou pravidelně dezinfikovány. Zvláštní důraz je pochopitelně kladen na místa, kde dochází k častějšímu shromažďování lidí, tedy typicky například v případě gatů. Zde byly naistalovány nové technologie dezinfekce ozónem. Odbavovací a informační přepážky jsou, podobně jako pokladny v obchodech, vybaveny plexisklem, čímž je potenciální přenos viru kapénkami značně omezen. Vedení pražského letiště také přikročilo k rozhodnutí snížit kapacitu autobusů sloužících k přepravě cestujících mezi terminálem a letadlem. Všichni pracovníci letiště jsou pravidelně testování na přítomnost viru SARS-Cov-2.

Airbus vysílá do světa letecké dopravy naději, ve druhé polovině roku hodlá začít s navyšováním produkce
Přečtěte si také:

Airbus vysílá do světa letecké dopravy naději, ve druhé polovině roku hodlá začít s navyšováním produkce

Mohu se nechat otestovat přímo na letišti?

Ano. Letiště Václava Havla nabízí ve spolupráci s externí laboratoří tuto možnost již od loňského června. Cestující se mohou nechat otestovat jak před nástupem do letadla, tak po příletu ze zahraničí.

Musím být kvůli bezpečnostním opatřením na letišti dříve než jindy?

Nikoliv. „I nadále by cestující měli na letiště dorazit standardně dvě až tři hodiny před odletem,“ podotýká mluvčí Letiště Praha Kateřina Pavlíková. „Při odbavení se nyní ověřují veškeré vstupní podmínky, které se velmi často mění, zároveň se kontroluje i potvrzení o negativním výsledku testu na onemocnění covid-19. Zároveň se nezměnily další procesy, cestující tak musí procházet bezpečnostní i pasovou kontrolou, která je vzhledem k platným opatřením vlády zavedena i na Terminálu 2.“

Jedinou výjimku představuje situace, kdy by si pasažér chtěl nechat udělat test přímo na letišti. V takovém případě je pochopitelně dobré připočíst k době nutné pro odbavení ještě čas potřebný na vyhodnocení samotného testu.

Jaké služby jsou na letišti k dispozici?

V provozu jsou samozřejmě jednotlivá parkoviště včetně míst s nabíjením pro elektromobily. Otevřená je rovněž restaurace, kterou provozuje samotné Letiště Praha, stejně tak jako Restaurace Runway na Terminálu 1. Návštěvníkům je k dispozici též vyhlídková terasa, odkud se naskýtá výhled na odbavovací plochu. V provozu jsou VIP salónky a také naprostá většina zdejších obchodů.

Musím nosit na letišti a v letadle respirátor?

„V rámci opatření na cestující důrazně apelujeme, aby nosili povinně respirátor třídy FFP2 ve všech vnitřních prostorách letiště, dodržovali rozestupy od ostatních cestujících a věnovali pozornost hygieně rukou,“ říká Pavlíková. A dodává, že v rámci celého jeho prostoru je rozmístěno více než 300 zásobníků s dezinfekcemi. Cestující je naleznou ihned při vstupu do terminálu.

Bez respirátoru (FFP2/NK95) se pasažéři pochopitelně neobejdou ani na palubách letadel. Musejí je mít nasazeny, stejně jako stewardi a stewardky, po celou dobu letu. Při nástupu a výstupu z letadla pak budou podle mluvčí Smartwings Vladimíry Dufkové navíc instruováni k tomu, aby dodržovali dvoumetrové rozestupy. Lze tedy očekávat, že tento proces zabere o něco déle než obvykle.

Zapomeňte na Chorvatsko a zkuste levnější alternativu, říká poradce Mikulka. Byt u moře v Albánii stojí jako menší chata
Přečtěte si také:

Zapomeňte na Chorvatsko a zkuste levnější alternativu, říká poradce Mikulka. Byt u moře v Albánii stojí jako menší chata

Výjimka se týká dětí ve věku od dvou do 15 let, které mohou namísto respirátorů cestovat pouze s jednou zdravotnickou obličejovou maskou.

V případě společnosti Smartwings je potřeba rovněž doložit negativní test na koronavirus. Pokud je proveden antigenní metodou, nesmí být starší 24 hodin, u metody PCR je to hodin dvaasedmdesát.

Zdaleka ne všechny letecké společnosti ovšem vyžadují na svých palubách výše zmíněné respirátory. S běžnou chirurgickou rouškou si vystačíte tehdy, letíte-li na dovolenou například s aerolinkami Air France, Emirates, Finnair, Lufthansa, Ryanair, Swiss či Turkish Airlines.

Je vůbec bezpečné v dnešní době létat dopravním letadlem?

Mezi lidmi panuje rozšířená představa, že vzduch na palubě cirkuluje a všichni přeci dýcháme to samé, takže šance, že se během letu nakazíme, pakliže bude na palubě někdo covid-pozitivní, je vysoká. Jenže to je omyl. Ta pravděpodobnost je vlastně mizivá, a to díky zařízení jménem HEPA filtr.

Není tajemstvím, že HEPA filtry používají aerolinky již delší dobu, přesto se o nich začalo více mluvit právě až v souvislosti s pandemií. Tato zařízení jsou natolik efektivní, že dokážou zachytit 99,97 procenta plísní, bakterií i virů, a tedy fungují i proti covidu-19. Důkazem budiž let 253 společnosti JetBlue na trase z New Yorku do Palm Beach na Floridě z března loňského roku. Během něj totiž vyšlo najevo, že jeden z pasažérů úmyslně zatajil pozitivní test a navzdory svému stavu nastoupil na palubu. Jak se ovšem díky následnému monitorování ze strany příslušných úřadů ukázalo, nikdo ze zbylých 113 pasažérů se v důsledku jeho neohleduplného chování (tehdy ještě nebyla opatření v USA tak přísná jako dnes) ani tak nenakazil.

Pokud by někdo snad byl nadále na vážkách, je rovněž dobré vědět, že každé zhruba dvě až tři minuty se vzduch v kabině dopravního letadla kompletně vymění.

Jak je to s jídlem na palubě?

O občerstvení na palubách letadel společnosti Smartwings nepřijdete. Nabídka je nicméně omezena, přičemž bližší informace vám během letu poskytne přímo palubní personál.

Doba konzumace jídla je rovněž jediným okamžikem, při kterém si pasažéři mohou sundat nasazený respirátor.

Hotovost na palubách letadel nevyužijete, za objednané občerstvení lze platit pouze bezkontaktně, tedy platební kartou.

Dovolená na kolech. Češi hromadně skupují karavany, poptávka je tak velká, že další budou k mání až za rok
Přečtěte si také:

Dovolená na kolech. Češi hromadně skupují karavany, poptávka je tak velká, že další budou k mání až za rok

Jaká jsou pravidla pro vstup a návrat do vlasti?

Různá, jednoduše řečeno. Liší se totiž v závislosti na tom, do jaké rizikové skupiny daná země spadá. Jednotlivé kategorie jsou k nalezení na stránkách ministerstva zdravotnictví zde, aktuální seznam států rozdělených do příslušných skupin je pak k nahlédnutí na tomto odkazu.

CIF24

Kde naleznu příjezdový formulář?

S výjimkou zemí spadajících do zelené kategorie (země s nízkým rizikem nákazy) je aktuálně ještě před zpátečním odletem do České republiky potřeba vyplnit a následně také předložit příjezdový formulář. Na jeho základě vás bude moci zdejší hygiena kontaktovat v případě, že zjistí, že jste během zahraničního pobytu mohli přijít do kontaktu s nakaženou osobou. Formulář je opět k nalezení na stránkách ministerstva zdravotnictví zde.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).