Menu Zavřít

Létající legenda chystá přistání

19. 2. 2018
Autor: Euro.cz

Pokud se pivních znalců zeptáte na nejodváznejsi svrchně kvašené speciály, rychle se dostanete ke značce Falkon

Pravidelní a pozorní čtenáři této rubriky by měli zpozornět. O Jakubovi Veselém jsme tu už psali. Loni, když ještě sládkoval ve slánském podniku Továrna. Teď je ale všechno jinak - už se zase naplno věnuje své vlastní značce Falkon. „Snažil jsem se být trpělivý a každou vydělanou korunu investovat do rozvoje podnikání. Tenhle způsob s sebou nesl jedno výrazné riziko: To, že když se něco ve výrobě nepovede, může to znamenat konec. Naštěstí se nám daří a každým rokem rosteme,“popisuje Veselý historii své značky založené už v roce 2012.

Zajímavostí Falkona je, že patří mezi létající pivovary. Tedy podniky bez vlastní výrobny, které vaří tam, kde zrovna mají kamarády a kde je volná kapacita. „Letošek je pro nás rokem změn - vrháme se do větších objemů jednotlivých várek. Ty realizujeme v Zichoveckém pivovaru v Lounech. Menší šarže pak vyrábíme v jejich prvním pivovaru v Zichovci a šestým rokem vaříme v litoměřickém pivovaru Labuť,“ upřesňuje Veselý.

Sortiment Falkona z českého minipivovarnictví jasně vyčuhuje. Designem láhví a hlavně jejich obsahem. Produkce stojí na „exotičtějších“ speciálech, které nejsou jen k zahnání žízně. „Navíc já potřebuji v práci neustále popouštět uzdu kreativitě. Jinak by mě to nebavilo,“ tvrdí Veselý.

A i když si prý dřív nepřipouštěl, že by jeho Falkon někde „přistál“ natrvalo, ajeho hlavní filozofií je nezávislost, dnes už mluví trochu jinak. Myšlenky na spontánně kvašená piva či dozrávání v dřevěných sudech zřejmě povedou k tomu, že se z Falkona stane tradiční „kamenný“ pivovar. „Zkuste se mě zeptat za rok nebo dva,“ reaguje sám Veselý s úsměvem.

První vlaštovkou je zprovoznění vlastního výčepu v Praze. Bar Malý/Velký otevřel loni na podzim i proto, aby měl pod kontrolou svá piva od začátku výroby až po načepování.

Trojjediný Vítejl

Kreativitu Jakuba Veselého jsme vyzkoušeli na dvou speciálech. Tím prvním byl Stalker. Jde o světlý Midwest American IPA s 6,9 procenta alkoholu vařený z několika druhů sladů a chmelů. Stalker doprovází svěží chmelová vůně, ovocitá čerstvost je znát i v chuti, v níž postupně nabíhá mírná, avšak jasně zřetelná hořkost. Speciál má vynikající pitelnost.

Dostali jsme se i k láhvi Vítejlu. Tenhle American Amber Wheat Ale s 4,4 procenta alkoholu vznikl jako kooperace značek Falkon, Clock a Zhůřák. Polotmavé pšeničné pivo jemně voní po citrusech a jarní nádech mu dodává i lehká ovocná chuť. Ani tady se nemusí piják bát, že by skončil u jedné sklenice. #

Pivovar Falkon

Mikovcova 4, Praha 2 (Malý/Velký pivní bar) Sládek: Jakub Veselý Nabídka: speciály Prodej piva:

bitcoin_skoleni

v pivním baru Malý/Velký a pivotékách Co doporučujeme: nadčasový speciál Stalker Otevřeno: Po-So 16.00-2.00 (Malý/Velký pivní bar)

O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?