Menu Zavřít

Letňanské Athény

7. 5. 2004
Autor: Euro.cz

Letní olympijské hry v Praze

PRAHA (bor) - Pokud se Praha rozhodne kandidovat na pořádání letních olympijských her v roce 2016 nebo 2020, profitovat budou především Letňany. Devadesátistránková analýza území vhodných pro sportovní areály podrobně rozpracovala čtyři varianty, ve shodě s doporučením studie chtějí pražští radní olympiádu na severu města. „Letňany pro olympijské hry jednoznačně preferujeme. V dalších studiích budeme ale ještě sledovat možnosti Štěrbohol,“ řekl týdeníku EURO náměstek primátora pro územní rozvoj Jan Bürgermeister.
V Praze 18 by vznikla většina potřebných sportovišť, plánuje Útvar rozvoje hlavního města. Značná část olympijského komplexu by mohla být později využita pro potřeby pražského veletržního areálu, jehož projekt pražský magistrát připravuje. Hlavní olympijský stadion s kapacitou téměř 80 tisíc diváků by se však musel vybudovat speciálně pro hry. Pokud by se do té doby podařilo Českomoravskému fotbalovému svazu přestavět Rošického stadion na národní fotbalový stánek, využití olympijského stadionu jen pro atletiku by bylo při jeho velikosti nesmyslné. Analýza uvádí jako krajní možnost jeho úplné zbourání, což se v historii olympijských her ještě nestalo. Leťnanská varianta není optimální ani z dalšího důvodu - bylo by nutné zrušit letňanské sportovní letiště.
Nové haly by v Letňanech vyrostly pro velodrom, baseball a softball. Velodrom by nahradil nyní používaný nevyhovující Na Třebešíně, haly by později sloužily jako klubové stadiony. Postavit by se musela také univerzální hala pro gymnastiku. Ta by se po olympiádě přeměnila na hlavní kongresový sál výstaviště.
Na míčové hry by olympijští návštěvníci zamířili do Sazka Areny a haly na Hagiboru, jejíž projekt vznikal současně s hokejovou halou pro mistrovství světa, ale stavět se nezačalo. Olympiáda by oživila i nevyužívané Maniny. Vznikl by tu plavecký komplex a centrální tenisové kurty. Fotbaloví fanoušci by jezdili na rekonstruované stadiony Sparty na Letné a Slavie v Edenu.
„Letňany zvítězily, protože v té době budou nejlépe dopravně obsloužené bez ohledu na olympijské hry a areály by se budovaly se záměrem, že budou využity pro veletržní centrum,“ uvedl Bürgermeister. Navržené řešení by ale na druhé straně nepřispělo k rozvoji skomírajícího Strahova. Magistrátní úředníci na toto téma ve studii konstatují, že olympijské hry by byly intenzivním impulsem, bez kterého se zřejmě nenajdou prostředky na rekonstrukci unikátního Strahovského stadionu. „Strahov je dopravně problematický. Teď na stadionu hrají fotbalisté a později se pro něj využití najde,“ míní náměstek primátora.

Požadavky na vybrané sportovní vybavení
Sport divácká kapacita - velikost areálu v ha

WT100

  • Atletika 80 000 - 5
  • Basketball 16 000 - 5,5
  • Box 10 000 - 3,5
  • Fotbal 80 000 - 10
  • Gymnastika 14 500 - 4
  • Plavání 11 000 - 3,5

Pramen: Územní analýza pořádání LOH 2016, respektive 2020 v Praze

  • Našli jste v článku chybu?