Díky slunečnému a suchému podzimnímu počasí, kdy na jihu Moravy nepršelo už více než dva měsíce, bude letošní rok zřejmě výborným ročníkem pro ledová vína. Vyrábí se z hroznů sbíraných za teploty pod šest stupňů pod nulou a je třeba, aby hrozny ve vinicích do prvních mrazíků vydržely.
Díky slunečnému a suchému podzimnímu počasí, kdy na jihu Moravy nepršelo už více než dva měsíce, bude letošní rok zřejmě výborným ročníkem pro ledová vína. Vyrábí se z hroznů sbíraných za teploty pod šest stupňů pod nulou a je třeba, aby hrozny ve vinicích do prvních mrazíků vydržely.
Na rozdíl od ostatních plodin je tak u vína suchý podzim vítaný, při častých deštích by mohly hrozny začít hnít a plesnivět. Dlouhotrvající sucho naopak začíná trápit vinaře, kteří letos zasadili mladé sazenice. Hrozí, že nestačí do zimy nasát dostatek vody a pevně zakořenit.
Ledové víno patří společně s vínem slámovým mezi takzvané vinařské speciality. Slámové víno vzniká z hroznů, jež byly minimálně po tři měsíce položeny na slámě nebo byly stejně dlouhou dobu pověšeny ve větrané místnosti, ledové víno z hroznů sbíraných při vyšších než šestistupňových mrazech. Pro oba druhy však platí, že na jejich výrobu musejí být použity hrozny s cukernatostí nejméně 27 stupňů.