Jejich šéfkuchaři totiž neběhali po kuchyni v rondonu, ale ve španělském Bilbau přebírali ocenění v žebříčku The Worlďs 50 Best Restaurants San Pellegrino. Nedělejte si iluze, nejde o zcela nezávislé hodnocení na základě jasných transparentních pravidel, ve kterém hraje hlavní roli provedení jídel a chování personálu. Přesto není pochyb o tom, že restaurace v něm uvedené nabízejí svým hostům mimořádné gastronomické zážitky a rezervovat si v nich stůl je otázkou dlouhého čekání, štěstí a pevných nervů.
Na první místo se letos vrátila Osteria Francescana sympatického šéfkuchaře Massima Bottury, kterou najdete v italské Modeně. V těsném závěsu skončila restaurace bratří Rocových v katalánské Gironě - El Celler de Can Roca, která v předchozích ročnících obsadila dvakrát první příčku. Bronzová medaile zbyla pro letošní rok na francouzský Mirazur vedený argentinským šéfkuchařem Maurem Colagrecem. Co si nevypěstuje na vlastní zahradě patřící k restauraci, to nakoupí na nedalekém trhu. Lokálnost pro něj není jen trendy slovo. Překvapením první desítky se staly dvě peruánské restaurace na šestém a sedmém místě. Kupte si letenku do Limy a navštivte restaurace Central a Maido.
Nebo si prolistujte naši ročenku Top restaurace 2018 a vyberte si některé z restaurací v ní uvedených. Skvělé jídlo si můžete dát i v Táboře nebo Olomouci.