Menu Zavřít

Levné léky bez receptu

18. 2. 2011
Autor: Euro.cz

Zdravotnictví ing.

WT100

Samostatný zákon o cenách a úhradách léčiv připravuje resort zdravotnictví. Dosud tuto problematiku upravují paragrafy zákona o veřejném zdravotním pojištění.
„Ministerstvo navrhne kompletní změnu systému, především v oblasti hodnoticích činností, které by měly být odděleny od rozhodovací kompetence,“ vysvětluje záměr náměstek ministra Petr Nosek.
Koncept počítá s tím, že levné léky nebudou napříště hrazeny pojišťovnami, a ušetří se tak jejich prostředky. „Nic nemá jednoduché řešení. Lidé jsou zvyklí, že od lékaře odcházejí s receptem, takže ti nakonec budou i na banality předepisovat dražší léky,“ upozorňuje ale farmakoekonom Josef Suchopár.
Zákon by měl také připravit změny v odměňování lékáren a přijít s koncepčním přístupem k akceptaci nových drahých léčiv. Po vzoru skandinávských zemí má rovněž umožnit efektivní tendry na jednotlivé kategorie léků, kdy vítěz bere celý trh. Ceny se pak dostanou extrémně nízko, až na pětinu původní hladiny.
Nový systém by měl obsahovat nezávislé posuzování léčiv, jejich přínosů, rizik a postavení v klinické praxi, aby byly pojišťovnami hrazeny jen účinné látky, které jsou nákladově efektivní. „Předtím se ale musí říci, kolik jsme z veřejného zdravotního pojištění ochotni utratit za jeden rok zachráněného života,“ upřesňuje Suchopár.
Světová zdravotnická organizace doporučuje limit stanovit ve výši trojnásobku HDP na hlavu. Některé země již hranici, po kterou jsou ochotny platit za nové léky či léčebné postupy, určily. Například USA si stanovily, že za rok života jsou ochotny zaplatit 93500 dolarů, Velká Británie na úrovni 30 tisíc liber, Austrálie 51 tisíc dolarů a Polsko 17 500 dolarů.
Naděje do nového zákona vkládají i farmaceutické firmy, které od něj očekávají co největší transparenci a zjednodušení české lékové politiky. „Za klíčové považujeme zejména přehodnocení pohledu na šíři referenčních skupin léků. Dnes se totiž při stanovování výše úhrad léků srovnávají v rámci jednoho koše zcela nesrovnatelné léčivé přípravky,“ vysvětluje šéfka Asociace inovativního farmaceutického průmyslu a zároveň ředitelka české pobočky firmy GlaxoSmithKline Monika Horníková.

  • Našli jste v článku chybu?