Menu Zavřít

Levnější data dříve? Sobotka projedná zrychlené přijetí ve Sněmovně

28. 2. 2017
Autor: ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) svolal na pátek jednání zástupců všech parlamentních stran k novele zákona o elektronických komunikacích. Chce prověřit možnost zrychleného přijetí normy. Přijetí normy v prvním čtení by podle premiéra tlačilo na snížení cen mobilních dat.

Premiér si slibuje od schůzky shodu, která by umožnila novelu rychle přijmout a rychle v této věci učinit krok vůči spotřebitelům.

Sobotka od středy nahradí v čele ministerstva průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD). Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček dnes uvedl, že prezident Miloš Zeman k dnešnímu dni odvolal Mládka z funkce a řízením úřadu pověřil od 1. března Sobotku.

Premiér Mládkovo odvolání odůvodnil mimo jiné postupem resortu v oblasti mobilních dat. Mládek kritiku odmítl, mobilní data jsou podle něj mimo kompetence ministerstva průmyslu.


Přečtěte si, jak Mládkův konec vidí Pavel Páral:

Zvláštní pozadí Mládkova pádu

 Páral

Do novely telekomunikačního zákona vedle zkrácení lhůty pro změnu operátora a dalších opatření na ochranu spotřebitele ministerstvo nově zapracovalo možnost udělovat operátorům za prohřešky pokuty počítané z jejich obratu. Návrh také počítá s tím, že zákazník bude moci odstoupit od smlouvy při každé změně smlouvy. Přibyl rovněž paragraf, který se týká zákazu individuálních cen volání pro spotřebitele.

ebf - tip - debata

Spor vyvolal návrh, aby mohli operátoři nabízet odcházejícím zákazníkům jen takové slevy, které předtím zveřejnili v ceníku. Zákazníci by si tak nemohli vyjednat individuální tarif. Za tento návrh sklidilo MPO kritiku. Stejně kritizován byl výrok Mládkova náměstka Lubomíra Bokštefla, který v debatě na serveru Aktuálně.cz řekl, že pokud lidé chtějí stejně výhodné tarify jako v Polsku, mají jet do Polska. Sobotka již oznámil, že Bokštefla odvolá.

Přečtěte si o návrhu ČSSD na progresivní zdanění:

ČSSD chystá větší zdanění velkých firem a lidí s příjmy nad 40 tisíc

Sobotka: Hranice pro vyšší zdanění příjmů by mohla být až 80 tisíc

Petr Holec: Dá ČSSD úspěšným aspoň letenky na odlet, když je tak nenávidí?

Miroslav Zámečník: Daněmi proti proudu

Kalkulačka: Spočítejte si, jak by se vás dotklo progresivní zdanění

Ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).