Menu Zavřít

Levnější dial-up?

29. 5. 2003
Autor: Euro.cz

Do podzimu má vzniknout model paušálu pro vytáčené připojení

V době, kdy se v Česku v souvislosti s připojením k internetu skloňují pojmy, jako ADSL, Wi-Fi nebo ISDN, se možná uživatelé dočkají zavedení měsíčního paušálu pro vytáčené připojení k síti po vzoru řady zemí západní Evropy. Problémem však zůstává - jako obvykle - cenové nastavení paušálů a především nejednotnost mezi operátory. Zatímco Český Telecom tvrdí, že síť by velký zájem klientů neunesla, jeho konkurenti považují chování dominantního operátora za zdržování rozvoje českého internetu.

Britský vzor.

Paušální připojení k internetu přes normální faxmodem a klasickou telefonní linku není v zahraničí ničím neobvyklým, ve většině zemí Evropské unie je dokonce základem nabídky připojení k síti. Například ve Velké Británii používá takzvaný neměřený přístup k internetu, kde se uplatňuje pevná cena za měsíc, více než 60 procent středních a malých firem. Na trhu je k dispozici poměrně široká nabídka účtovacích modelů a různých poskytovatelů služeb, Britové si mohou například vybrat paušál pro celodenní připojení, mimo špičku, noční nebo například jen víkendové připojení za pevný měsíční poplatek. O zavedení podobného systému se pokouší i alternativní operátoři a sdružení Internet pro všechny v České republice. Dokonce kvůli tomu vznikla platforma s názvem Řídící výbor fóra pro internet (ŘVFI), která si vytyčila za cíl zavedení systému měsíčních paušálů pro takzvaný dial-up do 1. října letošního roku. „To je datum, kdy by mělo být jasné, jak bude model technicky a finančně fungovat, pak budou následovat konkrétní jednání mezi operátory. Se zavedením paušálu pro koncové zákazníky počítáme nejpozději od začátku příštího roku,“ řekl týdeníku EURO Miroslav Řezníček, ředitel Contactelu pro regulační záležitosti.

Každý svého zákazníka.

Nabízí se však otázka, zda při rostoucím zájmu o vysokorychlostní připojení prostřednictvím ADSL (EURO 19/2003) a v době, kdy zejména ve městech existuje řada alternativních možností (například Wi-Fi, bezdrátové připojení, či kabelová televize), najde paušál pro dial-up své opodstatnění. Lenka Horáková z Czech On Line připouští, že ADSL nabízí mnohem více příležitostí než vytáčené připojení, ale dial-up si prý své klienty najde. „Bude to především díky nízkým cenám paušálů. V některých evropských zemích se dokonce menší podnikatelé vracejí od ADSL k vytáčenému připojení,“ říká Horáková. Podobně uvažuje i Romana Tomasová z Contactelu: „ADSL není vhodné pro všechny firmy, navíc není a do ani do budoucna nebude dostupné po celé republice. Wi-Fi nemůže vzhledem k technologickým omezením dial-up ohrožovat, za jediného - ale silného - konkurenta vytáčeného přístupu lze považovat připojení přes kabelovou televizi.“
Rostislav Kocman z internetového deníku Mobil.cz tvrdí, že zájem o takovou službu určitě bude, větší šance než plnému neomezenému paušálu však dává takzvaným intervalovým typům paušálu. „Například víkendový či mimošpičkový paušál je konkurenceschopný při měsíční ceně mezi třemi až čtyřmi stovkami. Zákazníci by měli o takovou službu zájem, nemuseli by kontrolovat, kolik provolají, a nemuseli by se bát překročení nějakého limitu,“ soudí Kocman. Dodává, že kdyby byl v Česku zaveden i neomezený paušál, cena by se v budoucnu mohla ustálit na částce 500 až 700 korun.

WT100

Poroste.

Druhá zpráva Evropské unie o stavu kandidátských zemí z loňského prosince posuzovala i možnosti pro domácí přístup k internetu. Uvádí, že připojení k síti má sedmnáct procent českých domácností. Průzkum TNS Factum ukázal, že z toho počtu se dvě třetiny připojují k síti přes dial-up. „Předpokládám, že měsíční paušál by využilo přibližně 30 procent současných uživatelů internetu,“ řekl týdeníku EURO ředitel Tiscali Naveed Gill. Tomasová však soudí, že zavedení nových modelů by bylo především impulsem k mnohem masivnějšímu rozšíření internetu. „Celkový počet českých domácností připojených k síti určitě poroste, penetrace domácího internetu v zemích unie se pohybuje mezi třiceti až 65 procenty. Všeobecně lze v příštích sedmi letech očekávat až tisíciprocentní nárůst využívání internetu,“ tvrdí Tomasová. Český Telecom argumentuje tím, že by jeho síť zavedení paušálů nezvládla, alternativní operátoři však oponují, že dominantní operátor se především obává konkurence. „Může se stát, že k zavedení neomezeného paušálu v Česku vůbec nikdy nedojde. Největší překážkou je neochota Telecomu, který doposud neumožnil alternativním operátorům a poskytovatelům připojení k internetu skutečně konkurovat,“ říká produktový manažer Aliatelu Tomáš Kordík. „Zkušenosti z poslední doby ukazují, že kdykoli vznikly snahy o zavedení něčeho nového, Český Telecom je vnímal spíše jako ohrožení své pozice než příležitost jak rozvíjet trh,“ dodává Tomasová.

Nebude to drahé.

Kocman připouští, že síť Telecomu má slabá místa, ale jsou lehce odstranitelná. „Paušály by si asi vyžádaly investici do sítě, ale šlo by spíše o drobná místní vylepšení a změnu konfigurace než o rozsáhlé předělávání sítě pro potřeby paušálů,“ uvažuje. Miloslav Sova ze sdružení Internet pro všechny navrhuje otestovat službu ve vybraném regionu. „Klientům by se nabídlo několik variant paušálů a na základě jejich reakce by bylo možné nastavit parametry služby pro celou zemi. Je jen otázkou zvolení správné ceny, aby se síť nezahltila, ale zároveň aby byl o službu zájem,“ říká Sova. Je názoru, že neomezený paušál by měl stát tisíc korun měsíčně, pro připojení mimo špičku navrhuje pětisetkorunový měsíční poplatek.

  • Našli jste v článku chybu?